Generic filters
Exact matches only

Namirnice koje brinu o vašoj mladolikosti

U zavisnosti koje namirnice čovek unosi u organizam, one mogu doprineti kako usporavanju tako i ubrzavanju procesa starenja.

yyy

Ćelije tela se hrane hranom koju unosimo. Otuda i izreka koja kaže da smo mi ono što jedemo.

Svima je poznato da je jedan od ključeva uspešnog mršavljenja i zdravog života upravo zdrava ishrana.

Izbacivanje prerađene hrane iz svog dnevnog menija i uvođenje što više svežeg voća i povrća efektivan je način da unapredite svoje zdravlje.

Istraživanja su pokazala i da unos ovih, svežih prirodnih namirnica doprinosi dugovečnosti i mladolikom izgledu, jer se i koža tako snabdeva nephodnim nutritijentima iz prirode.

Pored voća i povrća, tu su i druge namirnice koje doprinose ovom cilju.

Sledi lista od 4 vrste namirnica koje doprinose dugovečnosti i mladolikom izgledu:

Bobičasto voće

Kada se govori o voću koje poseduje antioksidansnu moć i moć regeneracije ćelija, bobičasto voće se uvek nađe na vrhu liste. Ono se svojim svojstvima bori protiv slobodnih radikala koji mogu dovesti do oštećenja ćelija u čitavom telu.

Bobičasto voće je pogodno i za prevenciju nastanka Alchajmerove bolesti, demencije i svakog drugog poremećaja pamćenja koji je u vezi sa starenjem.

Visok sadržaj vitamina C u bobičastom voću umanjuje izraženost finih bora na licu, eliminacijom slobodnih radikala iz ćelija kože, ostavljajući čitav ten glatkim, nežnim i mladolikim.

Tamno zeleno povrće

Ovo povrće takođe je bogato antioksidansima. Spanać i kelj su bogati sastojcima koji se bore protiv starenja ćelija, a to su lutein i zeoksantin. Ovi biljni pigmenti pomažu u zaštiti očiju od štetnog delovanja UV zračenja. To doprinosi i očuvanju oštrine vida.

Zeleno povrće sadrži visok procenat vitamina K, koji pomaže održanju snage kostiju i sprečava gubitak koštane mase. Ovo je važno u zaštiti kostiju od preloma i drugih oštećenja tipa naprsnuća.

Hrana bogata proteinima

Nakon 40-te godine života, mišićna masa počinje značajno da opada, u proseku za 1% svake godine. Dolazi i do značajnog usporavanja metabolizma. Kombinacija ova dva faktora često dovodi do prekomerne telesne težine u zrelom starosnom dobu.

Upotreba hrane bogate proteinima, kao što su pileća i ćureća prsa bez kožice, morski plodovi, pasulj, jaja, mlečni proizvodi, održaće kosti zdravima, a mišićnu masu intaktnom. Takođe, održaće i vrednosti krvnog pritiska u normali.

Riba bogata omega-3 masnim kiselima

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u morskim plodovima, mogu sprečiti pojavu hroniciteta upalnih procesa. Postoje dokazi da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama pozitivno utiče na funkciju mozga, poboljšanje memorije i raspoloženja.

Ribe bogate ovim, zdravim mastima su slatkovodne ribe, kao što su losos i skuša.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...