Generic filters
Exact matches only

Namirnice koje bi bilo poželjno koristiti ukoliko imate problem sa holesterolom VIDEO

Namirnice: Holesterol je jedan od najrasprostranjenijih aspekata zdravlja srca.

Kada je u pitanju snižavanje visokih vrednosti holesterola prirodnim putem, striktno izbegavanje svih masti nije odgovor, kao ni u potpunosti izbegavanje hrane koja sadrži visoke vrednosti holesterola (poput jaja ili sira). Sve je u vezi sa prilagođavanjem ishrane Vama i balansom različitih namirnica i hranljivih sastojaka – rešavanju problema u korenu prirodnim putem.

 

Koja je hrana za snižavanje holesterola najbolja?

Za početak, hrana sa trans mastima i hidrogenizovana ulja su suprotna od hrane koja smanjuje nivo holesterola i definitivno treba smanjiti njihovo korišćenje. Mnogi lekari takođe preporučuju izbegavanje hrane sa zasićenim mastima (ovo nije neophodno za hranu koja je prirodna i visokog kvaliteta). Njima se preporučuju mononenasićene masti i polinenasićene masti. To uključuje hranu poput avokada, maslinovog ulja, oraha i semena lana.

 Najbolji prirodni lek za holesterol i trigliceride

Pored smanjivanja unosa štetnih masti, jedan od ključnih elemenata za borbu protiv visokog holesterola jeste unos hrane bogate vlaknima. Vlakna se nalaze u biljnoj hrane, uključujući povrće, voće, žitarice i mahunarke.

 

Kukuruzno brašno

Jedna od namirnica za koju i nutricionisti i lekari tvrde da bi je što više trebalo uvesti u ishranu je svakako kukuruzno brašno.

Dobija se mlevenjem celog zrna kukuruza i u prodaji se može naći u nekoliko varijanti. Pored kačamaka, koji je najpoznatije jelo od ove vrste brašna, od njega se mogu spremati i proje, ali se može koristiti u vidu palente i kao prilog. Pored toga što je ukusno, kukuruzno brašno je i veoma zdravo.

Spada u namirnicu sa visokim procentom ugljenih hidrata, ali to ne bi trebalo da bude nikakav alarm, jer su u pitanju takozvani dobri ugljeni hidrati.

Ovo brašno koje se dobija od celog zrna sadrži kompleksne ugljene hidrate, vlakna i druge hranljive materije koji deluju preventivno na pojavu dijabetesa, srčanih oboljenja, kao i na regulisanje hipertenzije.

Samo 100 grama kukuruznog brašna sadrži više od sedam grama vlakana i manje od jednog grama šećera. Kako nutricionisti tvrde, zbog ovoga je kukuruzno brašno odličan izbor ukoliko želite da izgubite višak kilograma i održite dobro zdravlje.

Zbog velike količine minerala i vitamina ono je dobar čuvar kostiju. Obzirom na to da ne sadrži gluten, kukuruzno brašno je odlična namirnica za osobe koje su netolerantne na gluten.

Takođe, ono je odličan izvor mnogih minerala i vitamina koji su našem organizmu potrebni kako bi normalno funkcionisao.

U 100 grama ovog brašna ima 127 miligrama magnezijuma, 241 miligram fosfora, 287 miligrama kalijuma i 18 esencijalnih amino kiselina. Kukuruzno brašno je bogato niacinom, holinom, folnom kiselinom i vitaminima B6, B1, A, E i K.

Naučnici su utvrdili da su i sledeće namirnice dobre u smanjenju masnoća u krvi, a samim tim i holesterola:

Beli luk

Beli luk može za čak 11% da smanji prisustvo holesterola ukoliko se koristi dnevno u vidu tableta. Takođe, jedan čen belog luka dnevno značajno pomaže u poboljšanju cirkulacije.

Pasulj

Pasulj zbog svog bogatstva materija sa vlaknima može za mesec dana da smanji nivo holesterola čitavih 6%.

Ovsane pahuljice

Ovsene pahuljice su još jedna vlaknasta namirnica koja uspešno otklanjaju štetni holesterol.

Celer

Celer je dobar u smanjenju koncentracije lošeg holesterola jer deluje relaksirajuće na artetije i omogućava im da se šire.

Artičoka

Artičoka podstiče sagorevanje masti i utiče na holesterol. Jedino se ne preporučuje dojiljama zbog nepovoljnog uticaja na lučenje mleka, kao i osobama sa oštećenjem jetre i bubrega.

Jabuke

Jabuke, od voća, najbolje snižavaju holesterol i to čak za 38 odsto. Redovnim konzumiranjem svežih jabuka ili soka od njih može se postići dobar rezultat.

Orasi

Orasi su namirnica koja odlično deluje na HDL i obezbeđuju najveći procenat zaštitnog “dobrog” holesterola.

Chia i laneno seme

Laneno seme je veoma korisno, danas je pretstavljen kao najbogatiji izvor biljnih omega-3 masnih kiselina, poznatih kao alfa-linolenska kiselina (ALA). Oni se takođe rangiraju kao broj jedan u balansiranju samih hormona. I chia i laneno seme su izuzetno bogate rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, koji učestvuju u detoksikaciji i čišćenju organizma i mogu pomoći prilikom gubitka težine. Sadržaj rastvorljivih vlakana pomaže u zadržavanju masti i holesterola u digestivnom sistemu tako da se ne mogu apsorbovati u velikim količinama. One indirektno prisiljavaju telo da koristi višak holesterola u krvi i smanjuje holesterol u celini. Seme lana možete dodati u ovsenu kašu ili razmutiti kašikicu lana sa jogurtom i to popiti.

Kurkuma

Kurkuma je kralj svih začina kada je u pitanju borba protiv različitih upala. Prednosti kurkume uključuju spuštanje holesterola, sprečavanje trovanja, borbu protiv virusa, ubijanje slobodnih radikala, povećanje imunološkog zdravlja, balansiranje hormona i još mnogo toga. Kurkuma sadrži aktivni sastojak kurkumin, koji je proučavan u pogledu zaštite od brojnih inflamatornih bolesti, uključujući bolesti srca, karcinoma, ulceroznog kolitisa, artritisa i još mnogo toga.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...