Generic filters
Exact matches only

Namirnica koja reguliše krvni pritisak,reguliše san..

Semenke susama su namirnica koja je jedan od glavnih izvora fitinske kiseline.

ss

Nalazi se u vlaknastim delovima semenki, celovitih žitarica i mahunarka. Između ostalog, fitinska kiselina može pomoći u sprečavanju razvoja raka debelog creva i jačanju imunološkog sistema.

U semenkama susama takođe možemo naći lignane, materije koje omogućavaju apsorpciju vitamina E, utiču na nivo masnoće u krvi i potpomažu stabilizaciji šećera u krvi. Lignani u semenkama susama takođe pomažu u smanjenju nivoa holesterola u krvi.

Sitne, ali hranjive

Semenke susama su odličan izvor bakra, mangana i gvožđa, ali i magnezjuma i fosfora. S približno 28g susama možemo zadovoljiti oko 10% dnevnih potreba vitamina B kompleksa, kao i vitamina B1, B6 i B9. Ovi vitamini su vrlo važni u trudnoći jer pridonose optimalnom razvoju fetusa, a majkama pružaju potrebnu energiju.

Osim toga, semenke susama su bogate i proteinima. Sadrže i zdrave masnoće, uglavnom mononezasićene i polinezasićene masne kiseline.

Semenke susama su bogati izvor gvožđa

Mnoge žene imaju probleme s nedostatkom gvožđa tokom trudnoće, pa se potrebe za ovim mineralom povećavaju. Ako ne unosimo dovoljno gvožđa, može doći do anemije. Susam sadrži čak 14.5 mg gvožđa u samo 100g.

Dijetalna vlakna za dobru probavu

Vlakna se brinu za zdravu i redovnu probavu. Dijetalna vlakna nalaze se i u semenkama susama. Sa oko 30g semenki susama u organizam možemo uneti više od 3 grama dijetalnih vlakana.

Savet: Semenkama susama dodajte malo mlevenih lanenih semenki i obogatite salate, smoothie, supe ili bilo koje drugo jelo.

Mnogima se dopalo i ovo:

 

 

Komentari
Loading...