Generic filters
Exact matches only

Namirnica koja ima neverovatnu lekovitu moć

Pitomi kesten (Castanea sativa) je drvo iz porodice bukovki kojeg karakteriše crvenkasto-smeđi plod.

ii 2

Ovo orašasto voće uglavnom raste u južnom delu Evrope i na Sredozemlju, a neki zapisi tvrde da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali.

1. Namirnica koja zasićuje

Stotinu grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se količina belančevina i ugljikohidrata u plodu.

2. Namirnica za prehranu bez glutena

Više od četrdeset posto kestena čini skrob zbog čega je pogodan za pripremu pirea, supa, te drugih slatkih i slanih jela. S obzirom da sadrži gluten preporučuje se osobama koji boluju od celijakije (alergija na gluten) ili ga izbegavaju u svojoj ishrani.

3. Namirnica koja podstiče rad creva

Kesteni su odlični izvori prehrambenih vlakana koji smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i podstiču rad creva, odnosno garantuju bolju i redovniju stolicu.

4. Namirnica koja čuva bubrege i srce

Kesten je bogat kalijumom i fosforom, kao i nezasićenim mastima pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, ali i bubrežnim bolesnicima. Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, te mangana, kalcijuma, hlora, železa i magnezijuma.

5. Namirnica koja jača imunitet i kosti

Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad nerava i osnažuje imunitet tela. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...