Najzdraviji ljudi na svetu žive ovako

Stari narod Hunza smešten na samoj granici Pakistana i Indije, poznat je po tome što njihov životni vek traje 110-120 godina.

 

Skoro nikada nisu bolesni, a zahvaljujući genima uvek izgledaju mladoliko. Oni su pravi primer da idealan način života zaista postoji.

 

Kupaju se u ledenoj vodi, čak i na temperaturi od 15 stepeni ispod nule, a i sa 65 godina rađaju decu. Leti jedu sirovo voće i povrće, a tokom zime konzumiraju suve marelice, proklijale žitarice i ovčji sir. Postoji period kada Hunzi ništa ne jedu, a on je poznat kao “gladno proleće”.

Naziv je dobio po tome što je voće tada još uvek nezrelo, i tada piju isključivo sok od suvih marelica. Period traje od 2 do 4 meseca, i smatraju ga krucijalnim za svoje zdravlje i način života. Proteine unose u najmanjim količinama, a dnevno unesu u proseku 1.933 kalorija, od kojih je 50 g proteina, 36 g masti i 365 g ugljenih hidrata.

 

Iz iskustva mnogih stranaca pridošlica, koji su se preselili u dolinu reke Hunze, zaključili su da je glavni faktor dugovečnog života zdrava ishrana. Škotski doktor Mac Harrison je, po povratku u Englesku, izveo eksperiment na velikom broju životinja.

pexels photo 1232594
Foto: Pexels

Jedna grupa se hranila normalnom hranom londonske radničke porodice, koja je podrazumevala beli hleb, haringe, prerađeni šećer, konzerviranu hranu i kuvano povrće.

 

Kao rezultat takve ishrane, kod životinja su se pojavile različite ljudske bolesti.

 

To je vegetarijanski način ishrane, velika količina sirovih namirnica dominira, voće i povrće, prirodni proizvodi, bez ikakve hemije, namirnice koje se spremaju tako što se čuvaju svi njeni biološki vredni materijali, alkohol i slatkiši se ne konzumiraju, poštuje se redovan period gladovanja.

 

Na međunarodnom kongresu o kancerogenim oboljenjima u Parizu, na leto 1977. godine, stručnjaci su objavili kako se potpuno odsustvo raka javlja samo kod naroda Hunza.

 

Za njih je prepešačiti 20-ak kilometara dnevno isto što i za nas da prošetamo do kuće.

Pripadnicima naroda Hunza je penjanje uz planinu kao odlazak u radnju, a spuštaju se srećni i veseli.

Foto Pexels
Autor/Izvor SrbijaDanas
Komentari
Loading...