Najveći izvor alergena u kući

Većina ljudi misli da se najviše alergena u kući krije u tepisima, zavesama… Stručnjaci tvrde da je najveći izvor alergena zapravo – krevet!

praš

U krevetima se sakuplja do sedam puta više prašine nego na sofama, stolicama, tepisima, tepisima… Čestice prašine koje se sakupe na krevetu takođe su veće od čestica prašine i grinja na drugim mestima.

“Kada spavamo, krevet je blizu naše ‘zone disanja’, pa je izloženost alergenima koji se nalaze na krevetu veća nego izloženost alergenima na bilo kom drugom mestu u kući”, rekao je dr. Wayne Anderson.

U istraživanju sprovedenom u Sydneyju i Melbourneu, analizirane su čestice prašine sa sedam različitih površina u nekoliko domova, kako bi se otkrilo šta je u kući najveća opasnost za one koji su alergični na prašinu i grinje.

Rezultati su pokazali da je “usijana tačka”, kada je reč o alergenima, definitivno krevet.

“Kreveti sadrže velike količine prašine, više od 100 mg/m3, što ih čini glavnim izvorom alergena u vazduhu”, objasnio je Anderson.

“Nameštaj, jastuci i jorgani koji sadrže perje imaju najveću koncentraciju prašine u sebi. Dosta prašine sakuplja se i na prostirkama i drugim proizvodima od vune ili onim koji su presvučeni vunom”.

Poređenja radi, jastuci i stolice sadrže oko 15 do 20 puta manje prašine nego kreveti.

Alergeni izazivaju reakcije koje uzrokuju kijavicu, crvenilo ili svrab kože, a u nekim slučajevima mogu uzrokovati i otežano disanje ili astmu.

“Alergeni su suviše mali da biste ih videli golim okom. To su skrivene supstance ili organizmi koji vrebaju iz prašine, polena, zagađenja u vazduhu, životinjske dlake. Te nevidljive čestice sakupljaju se kao čestice prašine i zadržavaju se na namještaju, podu…”, objašnjava dr. Anderson.

S ozbirom na to da ne možete izbaciti krevet iz kuće, jedino rešenje je, savetuje dr. Anderson, da čistite što je češće i detaljnije moguće.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...