Najskuplji lek na svetu košta 1,1 miliona evra

Medikament “Glybera” koji predstavlja deo genetske terapije u slučaju nedostatka lipoproteinske lipaze, stekao je status najskupljeg leka na svetu. Jedna ampula leka košta neverovatne 53 hiljade evra, a dovoljna je za samo dve injekcije. Za lečenje tipičnog pacijenta potrebne su 42 inekcije, odnosno 21 ampula, što ukupno košta 1,1 milion evra

Spric003

U Nemačkoj je na tržište pušten najskuplji lek u istoriji. Reč je o medikamentu “Glybera”, koji je deo genetske terapije u slučaju nedostatka lipoproteinske lipaze, veoma retke nasledne bolesti. Cena terapije iznosi neverovatnih 1,1 milion evra.

Rad na ovome leku trajao je gotovo četvrt veka, a proizvodi ga holandska biotehnološka kompanija “UniQure.

Iako je lek bio spreman za upotrebu još pre dve godine, odobrenje za stavljanje na tržište odloženo je kako bi se sakupili dodatni podaci o njegovoj delotvornosti.

injekcija
Jedna ampula leka košta 53 hiljade evra, a dovoljna je za dve injekcije. Za lečenje tipičnog pacijenta potrebne su 42 inekcije, odnosno 21 ampula, što ukupno košta 1,1 milion evra!

Pacijentima će ovaj lek postati komercijalno dostupan najverovatnije u februaru 2015. godine. U Evropi trenutno ima oko dve stotine obolelih koji su odlični kandidati za ovu vrstu terapije.

Iz “UniQure-a” poručuju da “lek jest skup, ali da je isplativ zato što pacijent koji primi spomenutu dozu može biti miran najmanje šest godina, a možda i duže ili čak ceo život.”

Dosad su oboleli morali trajno da primaju takođe vrlo skupu enzimsku terapiju koja je u ukupnom iznosu mnogo više koštala. “UniQure” trenutno radi na genetskim terapijama za hemofiliju i iznenadna oboljenja srca.

(Telegraf.rs)

Komentari
Loading...