Najpopularnija dijeta u Srbiji

Kada razmišlja o lepom izgledu, svaka žena uvek pronađe nekoliko kilograma koje je potrebno istopiti. Bilo da je to 5 ili 25 kg, suština je ista, višak je skoro uvek tu. Nudimo vam rešenje, ova dijeta pored skidanja kilograma dovodi i do promene metabolizma, pa se izgubljeno ne vraća. Dijeta traje 90 dana, i u tom periodu se može oslabiti 18 do 25 kilograma.

ccb4e23c8aa216f1e96d31ab209c036b_M

Dijeta počinje proteinskim danom, zatim slede skrobni, ugljeno-hidratni i voćni dani. Redosled dana se ne sme menjati!

Doručak je svih 90 dana isti – voće u paru ( dve iste voćke ) ili šaka sitnog voća.

1 ) PROTEINSKI DAN

Ručak: meso, kuvano ili pečeno, 3 parčeta, restoranska porcija, 250 gr. ( pre svega, piletina, ćuretina i riba ) Umesto mesa može se pojesti 2 jajeta. Pored mesa, dozvoljeno je i parče hleba, salata u neograničenim količinama od raznog povrća i 3 dcl bistre supe bez rezanaca.

Večera: isto što i za ručak ali pola mere i bez hleba. Voditi računa da ako je meso bilo za ručak, mora biti i za večeru, isto i sa jajima. Na ovaj dan se može jesti i sir ( tofu ili mladi sir ), u istoj količini kao i meso jer se sir ubraja u proteine-belančevine. Ne kombinovati proteine – meso i mlečni proizvodi, meso i jaja, jaja i mlečni proizvodi. Na ovaj dan, pauza između obroka neka ne bude manja od 4 sata.

2 ) SKROBNI DAN

Ručak: kuvano povrće sa dodatkom začina ( so, vegeta, kečap, kuvani paradajz ), pun tanjir, jedno parče hleba, i slata u neograničenim količinama od raznog povrća. Pauza između obroka neka ne bude manja od 3 sata. Ovog dana se jede skrobno povrće: pirinač, krompir, grašak, boranija, pasulj, sočivo…

Večera: isto kao za ručak, ali pola mere i bez hleba.

3 ) UGLJENO-HIDRATNI DAN

Ručak: kuvana testenina sa začinima i začinskim biljem, ili pizza sa kečapom, začinima ili povrćem, ili bilo koje pecivo u količini pizze od nedizanog testa. Ovog dana jelovnik može sadrzati i heljdu, proso ili neku drugu žitaricu. Pauza između obroka neka ne bude manja od 3 sata.

Večera: 1 parče torte ili 3 kolača ili 3 kugle sladoleda, i obavezno 1 rebro tamne čokolade za kuvanje. Ako ne volite slatko, pojedite ostatak od ručka ali je čokolada obavezna, jer sprečava pojavu alergija koje mogu biti karakteristične za dijete.

4 ) VOĆNI – VITAMINSKI DAN

Ručak i večera: mešano voće po želji. Dopušteno je jesti i suvo voće ( lešnici i bademi ), izbrojte 8 komada – biće dovoljno. Verovatno ćete na početku dijete jesti više voća, jer ćete biti gladni, ali vremenom će se glad umiriti, te ćete jesti manje voća. Suvo voće operite, ili potopite u vodu, ostavite da odstoji a posle se voće pojede, a voda se može popiti. Možete jesti i jezgričavo voće i semenke, ali vodite računa, one sadrže biljne masnoće koje nisu zdrave u većim količinama. Takođe možete jesti i sirovo povrće bez začina, kao i sokovi od povrća i voća bez dodatka šećera. Pauza između obroka neka je 2 sata.

Pijte najmanje 2 l vode na dan, dozvoljeno je piti i čajeve i kafu ali bez šećera! Možete piti i sveže ceđene voćne sokove ili sokove od povrća, ali pažnja – sokovi od voća i povrća su obrok! Alkohol je strogo zabranjen, jer usporava proces mršavljenja! Posle 8 časova uveče nemojte jesti! Preporučuje se pre svega šetnja i lagane vežbe.

Tokom dijete, svakog 29. dana održava se vodeni dan, kada se ceo dan pije voda ili čaj. Ovaj dan je namenjen čišćenju organizma, nije ga obavezno držati ako ne možete, ali u originalnoj verziji dijete postoji kao obaveza.

Svaka namirnica je obavezna jer ima svoju ulogu u organizmu, npr. organizam od voća uzima integralni šećer, koji štiti nervni sistem, daje energiju, zato se uzima za doručak, čokolada štiti od moguće alergije koja se može javiti u toku dijetetskog režima, kuvani paradajz čisti organizam od toksina i čuva srce, smanjuje krvni pritisak. Količine hrane su veće od uobičajenih, a namirnice su podešene našim uslovima i podneblju.

Može se desiti da prvih 10 dana ne dođe do gubitka kilograma, ali posle se naglo izgubi 3-4 kilograma. Mora se biti dosledan i uporan! Posle 90 dana dijete, još 90 dana za doručak se jede voće, ostali obroci su normalni, i u tom periodu ako se izgubi još 3 kilograma, to je pokazatelj da je došlo do promene metabolizma. Ako se kilogrami ne izgube, dijetu treba ponoviti ali tek nakon pauze od 3 meseca! Ako treba izgubiti manje kilograma, dijeta se prekida, ali tada ne dolazi do navedene promene metabolizma. Preporučuje se uzimanje vitamina i i minerala radi očuvanja imuniteta organizma.

Autor  Jelena

negatela.com

Komentari
Loading...