Najjeftiniji lek na svetu: Jedna šolja dnevno oporavlja telo!

Stručnjaci tvrde da vruća voda pomaže i najbolesnijim pacijentima ako se koristi pravilno
voda-profimedia-1468252752-91840
U našim krajevima, ali i na Istoku se upotreba vruće vode za piće se podrazumeva. U Rusiji, Ukrajini i sličnim zemljama “kipjatok” se stalno drži u samovaru i normalno se pije umesto hladne vode.

U zemljama kao što su Indija, Kina, Japan i slične, vruća voda i drugi vrući napici takođe su uobičajeni. To je deo tradicije stare hiljadama godina.

Ako ljudi nešto slede i čuvaju iz generacije u generaciju, možemo pretpostaviti da je to iz nekog razloga korisno.

Zašto kuvati vodu?

Smisao kuvanja vode je višestruk. Prvo i osnovno, kuvanjem se uništavaju mikroorganizmi i potiče se taloženje hemijskih nečistoća iz vode.

Ako prokuvate običnu vodu iz česme i pustite da vri bar 5 minuta, posle hlađenja možete naći gust talog otpadnih i štetnih tvari. Dakle, prvi rezultat kuvanja mikrobiološka i hemijska ispravnost vode.

Druga svrha ključanja je suptilnija, ali podjednako važna. Voda je osnovni rastvarač u bezbrojnim biohemijskim reakcijama koje se neprekidno dešavaju u našem organizmu. Voda i vatra leže u osnovi hemije, a pre svega biohemije.

Vatra zvana agni

Zajedničko ime za sve metaboličke procese u telu je pita doša. Doslovni prevod reči pita je “kiselina”, pa sama reč ukazuje na probavu i biohemijske procese. Prema ajurvedi, pita doša sastoji se od vatre i vode.

Poseban deo ovog principa je agni, što u prevodu sa sanskrta znači vatra.

On predstavlja vatru probavnog sistema i odgovoran je za probavu svega što čovek pojede, popije, pomiriše, čuje, vidi, dodirne… Agni transformira sve što dolazi u duh i telo.

kafa-profimedia-1471881846-94750
Ključanje uvodi agni u vodu
Kada pijemo nekuvanu vodu, naš unutrašnji agni mora probaviti sve bakterije, parazite, spore i plesni koje voda sadrži. Ako je agni slab, dolazi do bolesti.

Zato mnogi zapadnjaci dobiju dizenteriju čim stignu u Indiju. S druge strane, ako spoljni agni već uništi ove neželjene tvari, bolest se ne javlja. Sada je jasnije zašto se voda (i hrana) kuvaju.

Ranije, dok se kuvalo na otvorenom plamenu, to je bilo vidljivo i golim okom – kuvanjem se vatra, odnosno oganj (agni) uvodi u kuvanu tvar.

Kuvana voda ima višak agnija i samim tim se lakše probavlja u telu i potiče imunitet. Redovna upotreba prokuvane vode jača imuni sistem, snagu i energiju. Ovo je naročito važno za osobe koje su već bolesne.

Kada pomaže vruća voda

Uopšteno se može reći da sve bolesti nastaju zbog nakupljanja telesnih toksina. Kada je agni jak, korisni delovi hrane apsorbiraju se i sudeluju u normalnom razvoju tkiva, a nekorisni se izbacuju kroz creva i urin. Međutim, kada je agni slab, jedan deo hrane niti se apsorbira, niti se izbacuje. On ostaje da truli u crevima i stvara lepljivu tvar neugodnog mirisa, koja se zove ama.

Nakupljanje ame u raznim delovima tela leži u temelju svake bolesti. Zato ayurveda kod raznih bolesti preporučuje upotrebu vruće, prokuvane vode. Ovo se najbolje vidi u slučaju povišene temperature.

U akutnim stanjima, kada je visoka temperatura posledica prehlade ili gripe, ayurveda propisuje da se koristi voda pripremljena u odnosu pola-pola. Dakle, kuvajte litru vode dok ne ostane pola litre, a zatim je naspite u termos flašu. Ako pacijent svakih pola sata pije po jedan do dva gutljaja vruće vode, groznica će brzo proći.

Naravno, voda ne sme biti vrela, da opeče jezik, već vruća, kao čaj. Redovna upotreba prokuvane vode, koja je kuvana dok nije ostalo 75 posto početne količine, preporučuje se kod svih hroničnih i upornih bolesti kao što su astma, artritis, kolitis, migrene, sinusitis, angina pektoris i druge srčane smetnje, celulit, gojaznost i druge.

kafa-profimedia-1469285199-92800
Recept za dubinsko lečenje
S druge strane, ako patite od hronične groznice, to ukazuje da se ama nalazi duboko u tkivima i da je pustila koren. Tada se preporučuje čuveni ajurvedski recept – šadangpanija. To je voda kuvana dok ne ostanu dve petine ukupne početne količine.

Kuvanjem svedite litru vode na 0,4 litre te je dajte pacijentu da je pije. Prilikom ove terapije, pacijent ne unosi u organizam ništa osim ove vode, a terapija sme trajati najviše tri dana, zavisno o pacijentovoj snazi i bolesti.

Takvu terapiju potrebno je sprovoditi isključivo pod lekarskim nadzorom.

Jak agni – zdrav čovek

Agni je temelj autoimunog sistema i proždire sve štetne tvari koje se spremaju ugroziti naše telo, bilo da su to mikroorganizmi, otrovi, telesni otpaci, emocije, klimatski uticaji i drugo.

Kome je agni snažan, odupreće se svakoj bolesti. S druge strane, slab agni dovodi do nakupljanja štetnih materija u telu i potom do mnogih akutnih i hroničnih bolesti.

Srodni članci:

Stil.kurir.rs

Komentari
Loading...