Generic filters
Exact matches only

Najjači prirodni antibiotici

Predstavljamo vam neke namirnice koje su najjači prirodni antibiotici.

bbn

Beli luk

Ne samo da ubija bakterije nego je učinkovit i kod virusnih i gljivičnih infekcija zahvaljujući fitokemikalijama, prvenstveno sastojku alicinu koji ima svojstva slična penicilinu. Beli luk je najbolje primenjivati „na usta“ jer tako može delovati na sve unutrašnje sisteme. Za terapijsko delovanje potrebno je pojesti jedan do dva čena belog luka dnevno. Osim što deluje kao antibiotik, ima i svojstva probiotika, tj. pomaže rastu zdrave crevne flore i „dobrih“ bakterija.

Đumbir

Zahvaljujući bioaktivnim komponentama gingerolima, shogaolima i zigeronima, đumbir ima protivupalno, antioksidacijsko i antibakterijsko delovanje. U Japanu se đumbir uvek poslužuje uz sushi kako bi se, među ostalim, sprečilo trovanje hranom, tj. sirovom ribom. Istraživanja su pokazala da aktivne materije iz đumbira ubijaju patogene bakterije kao što su salmonela, Listeria i Campylobacter. Najjače delovanje imaju sirovi i ukiseljeni đumbir. Osobe koje uzimaju sintetske lekove za razređivanje krvi trebaju biti oprezne jer i sam đumbir ima to svojstvo.

Kurkuma

Osim što se bori protiv infekcija, povoljno deluje i protiv ozbiljnih bolesti poput karcinoma. Aktivna materija kurkumin pokazala se dobrim saveznikom u borbi protiv multiple skleroze koja u osnovi ima upalu, ali i Alzheimerove bolesti. Istraživanja su pokazala da žuti prah odlično deluje protiv bakterije Helicobacter pylori koja je uzročnik čira na želudcu, a pomaže i u oporavku oštećene želudačne sluznice. U terapeutske svrhe kurkumu je najbolje uzimati u obliku ekstrakta, ali je i svakodnevno dodavati hrani tokom kuvanja, u preventivne svrhe.

Najjači prirodni antibiotik
Komentari
Loading...