Najdelotvornija biljka za lečenje problema disajnih puteva

Od davnina poznata po svom čudotvornom, lekovitom dejstvu, divizma (Verbascum thapsus), koristi se u vidu čaja, obloga, ulja i drugih preparata za lečenje zapaljenja pluća, astme, kašlja.

šđš

Cvetovi se suše u tankom sloju, u hladu na prozračnom mestu, da bi se boja očuvala.
Divizma u vidu čaja, obloga, ulja ili tinkture, jedan je od najboljih prirodnih lekova kod zapaljenja disajnih puteva, promuklosti, kašlja, katara bronhija, bronhitisa, zapaljenja pluća.

Čaj se preporučuje protiv astme, smetnji u srčanom ritmu, grčeva u stomaku, bolova u želudcu, neuralgija, ali i kod nervoze, teskobe, drhtanja. Isitnjeni i zgnječeni listovi pomešani sa medom u vidu obloga hlade opekotine i izvlače bol.

Divizma je svoju efikasnost pokazala i u lečenju ekcema, upalnih promena i drugih kožnih obolenja, hemoroida, kao i u slučaju infekcija oka – konjuktivitisa, suzenja, iritiranosti… Ulje od ove biljke primenjuje se u lečenju bolesti očiju, ušiju, kostobolje i reume.

Recept za čaj

Dve kašičice cvetova prelije se sa 300 mililitara ključale vode, ostavi da odstoji tri minuta, procedi i pije najmanje dva puta dnevno po jedna šolja. Čaj je još efikasniji ukoliko se navedena količina prelije ključalim mlekom, procedi i pije više puta na dan po jedna šoljica.

Obe vrste čaja naročito su delotvorne kod suvog katara, koji je praćen jakim nadražajem na kašalj. Za noćne napade najbolje je čaj zasladiti medom po sopstvenom nahođenju, sipati u termos i uzimati čim se kašalj javi.

Recept za obloge

Dve kašičice cvetova kuvaju se u mleku dva minuta. Sadržaj se zatim procedi i rashladi do temperature podnošljivosti kože na koju se oblozi stavljaju.

Recept za pravljenje ulja

Sveže ubrani cvetovi, u količini po sopstvenom nahođenju, stave se u staklenu posudu, dobro zatvore i ostave da stoje na suncu. Nakon izvesnog vremena iz cvetova počinje da se izdvaja uljni rastvor, kojim se mažu bolna mesta zahvaćena gihtom i reumatizmom.

Ovo ulje korisno je i za lečenje spoljnih rana na koje se stavlja po nekoliko kapi i potom sačeka da se osuše.

Efikasno je i u terapiji unutrašnjih krvarenja a u tom slučaju uzima se po jedna čajna kašičica tri puta na dan, pri čemu mora da se vodi računa da je ulje uvek sveže.

Komentari su zatvoreni..