Najbolji prirodni lekovi za čišćenje pluća

Za one koji pate od alergija, astme i drugih problema s disanjem, odličnai su prirodni lekovi. Kuvajte čajeve od sedam najdelotvornijih.

 

pl

Dr. Michelle Schoffro Cook, autorka knjige The 4-Week Ultimate Body Detox Plan preporučuje sledećih sedam lekovitih biljaka koje će vam olakšati disanje:

Podbjel

Podbjel (lat. Tussilago farfara) je izvanredna biljka za rastvaranje suvišne sluzi u bronhima i plućima. Štiti i umiruje mukozne membrane i ublažuje kašalj, pa je odlično sredstvo za lečenje promuklosti,  ždrela, bronhitisa i bronhijalne astme.

Deluje dobro u kombinaciji s Ballotom nigrom. Možete koristiti jednu do dve kašike sušenog bilja za čaj. Ostavite na pari 15 minuta.

Oman koren

Koren ove biljke pomaže pri uništavanju štetnih bakterija, smanjenju kašlja, izbacivanju viška sluzi i ublažavanju želudačnih problema. U disajnom sistemu, postepeno ublažava groznicu koja bi mogla biti prisutna dok se borite protiv infekcije i podstiče izlučivanje toksina putem znojenja. Zbog svog delovanja na višak sluzi i toksina u respiratornom traktu, često je korisna za lečenje emfizema, astme, bronhijalne astme i tuberkuloze. Osim delovanja na disajni sistem, pomaže radu probavnog sistema. Možete koristiti jednu čajnu kašiku biljke na čašu vode u čaju ili pola do jedne kašičice tinkture, tri puta dnevno.

Očajnica, macina trava ili tetrljan

Suvo lišće ima najviše lekovitih svojstava. Opušta mišiće i pluća te podstiče uklanjanje viška sluzi. Deluje i protiv bronhijalnih grčeva i kašlja. Zahvaljujući svojoj gorčini (što je razlog zašto se često meša sa šećerom) dobar je i za probavne smetnje. Stimuliše izlučivanje žuči i time pomaže da se očisti probavni trakt. Deluje dobro u kombinaciji s konjskim kopitom, divizmom, i lobeliom za učinkovito čišćenje pluća. Uzmite jednu kašičicu suve biljke na čašu vode (za čaj) ili četvrtina do pola kašičice tinkture tri puta dnevno.

Lobelia

Lobelia je izvrsna biljka za plućne probleme kao što su kašalj, infekcija, bronhijalna astma i prekomerno nakupljanje sluzi. Pomaže pri ublažavanju grčeva bronhija, što je korisno za astmatičare. To je izuzetno jaka biljka i stoga je treba koristiti oprezno. Pratite uputstva na paketiću i nemojte prekoračiti preporučenu dozu.

Plućnjak

Plućnjak ili medunac (lat. Pulmonaria officinalis) uklanja katar iz gornjih disajnih puteva, nosa, grla i gornjih bronhija. Pomaže pri smirivanju sluznice disajnog sistema i smanjuje kašalj. Ovo je takođe dobro za bronhitis.  U čaju pomešajte jednu do dve kašičice suve biljke po šoljici i pijte po jednu šoljicu tri puta dnevno.

Divizma

Lišće i cveće divizme smiruje sluznicu respiratornog trakta te čisti višak sluzi. Smanjuje upalu i bol, uključujući i nosne sluznice, grlo, bronhije i probavni trakt. Divizma je dobra i za čišćenje urinarnog trakta. Korisna je za kašalj, upale grla i bronhitisa. Koristite jednu do dve kašičice suve biljke na čašu vode (za čaj). Pijte jednu šoljicu tri puta dnevno.

Vučji trn

Vučji ili pasji trn (Hippophae) poznat je po velikim količinama vitamina C te leči astmu, hronični kašalj, druge poremećaje disanja i kožne bolesti. U zadnje vreme sve se češće spominje kod gubitka telesne težine, pa čak i kod lečenja raka.

Pre uzimanja lekovitog bilja dobro proverite izvor i držite se uputstva. Pazite da ne utiče na lekove koje koristite.

 

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

Komentari
Loading...