Najbolji način kod uklanjanja štucanja,suvih usta…

Ne ugrožavaju život, ali mnoge manje zdravstvene tegobe poput štucanja,suvih usta, žuljeva i nadutosti mogu biti bolne i neprijatne. Uglavnom prođu same od sebe, ali ako želite skratiti muke nešto možete i preduzeti.

timthumb

Štucanje

Neželjeno grčenje dijafragme izaziva zatvaranje glasnica. Naime, one se zatvaraju nakon svake kontrakcije i tada čujemo zvuk ‘hik’. Saveti poput brzog ispijanja čaše vode, dizanja obe ruke u vazduh ili zadržavanje daha mogu pomoći. Prekidaju tok disanja i dijafragma se opušta. Ako vaš stari trik protiv štucanja ne pomogne, imajte na umu kako bi ono trebalo prestati nakon nekoliko minuta. Lekaru se obratite ako traje duže od tri sata ili uzrokuje otežano disanje i gutanje.

Suva usta

Ako se ne proizvodi dovoljno sline dolazi do problema. Jedan od uzroka je nedostatak tečnosti u organizmu, a suva usta mogu biti posledica uzimanje lekova – od antidepresiva do antihistaminika. Pijte više vode, a pomažu i žvakaće gume ili tvrdi bomboni (bez šećera). Smanjite unos kofeina. Ako pušite, poželjno je prestati s ovom navikom. Ako ni jedan savet ne pomaže, obratite se lekaru. Možda je prisutan neki drugi problem, poput infekcije disajnih puteva, sinusitisa ili dijabetesa.

Žuljevi

Uske i tesne cipele mogu uzrokovati nakupljane tečnosti između gornjih i donjih slojeva kože i tada nastaju neprijatni žuljevi. Naravno, mogu ih uzrokovati i opekotine i druge ozlede kože. Žuljeve je najbolje ne dirati. Ako morate ‘probušiti’ žulj, dobro operite ruke, koristite sterilnu iglu kako bi tečnost iscurila napolje i nemojte uklanjati gornji sloj kože koji pokriva žulj. Ako područje oko žulja postane crveno ili se pojavi tečnost koja nije prozirna, javite se lekaru.

Nadutost

Ovaj vrlo neprijatan osećaj punog želudca može nastati zbog niza razloga. Ponekad je uzrok prevelika količina hrane, a nadutost može biti i posledica sindroma iritabilnog creva. Iako je vežbanje verovatno poslednja stvar na koju biste se odlučili, brza šetnja od 10 ili 15 minuta pomaže. Protiv nadutosti se možete boriti i tako da područje iznad pupka masirate pet minuta kružnim pokretima.

Ukočen vrat

Vrat koji je u određenom, neprirodnom položaju duže vreme – na primer dok koristite laptop ili mobilni telefon – neće vam to zaboraviti. Mišići se mogu istegnuti i ukočiti. Osvestite svoje držanje. U kancelariji namestite sto, stolicu i kompjuter u onaj položaj koji će vam omogućiti najprijatnije obavljanje radnih zadataka. Isto pravilo primenite i kod kuće. Ako se stanje ne popravi ni nakon nekog vremena i uz upotrebu lekova protiv bola, obloga i masaže, posetite lekara.

Ispucale usne

Koža na usnama je puno tanja od kože na ostatku lica i ne sadrži lojne žlezde pa brže dehidrira. Ako imate naviku jednostavno jezikom preći preko suvih i ispucalih usana – nemojte. Time pogoršavate situaciju. Koristite balzam za usne koji štiti i leči kožu usana, i birajte onaj sa UV zaštitom.

Komentari
Loading...