Generic filters
Exact matches only

Najbolja zamena za kafu koja takođe pomaže u procesu mršavljenja.

Zamena za kafu !Konzumiranjem iste količine čaja kao i kafe, rizik od demencije može se smanjiti za čak 60 posto.

Preporučuje se posebno konzumiranje crnog čaja, koji svojom bogatom mešavinom pruža kofein i antioksidanse jutarnjom infuzijom, probuđujući čula i pružajući postepeni energetski podsticaj nakon buđenja.

 

Svi uživaju u crnom čaju – neki ga ispijaju čistog, dok drugi dodaju kap mleka. Iako je za ljubitelje čaja crni napitak pravo zadovoljstvo, većina ne zna koliko zapravo koristi zdravlju.

Maitri Gala, viši nutricionista u Fortis Hospitalu u Mulundu, Mumbaju, objasnila je za HealthShots da je crni čaj među najpopularnijim čajevima širom sveta, spadajući u četiri vrste koje se prave od listova biljke Camellia Sinensis.

 

Zdravstvene prednosti crnog čaja su značajne.

Dok crni čaj prolazi kroz oksidaciju, što mu daje neke dodatne prednosti, kada je reč o zelenom čaju to nije slučaj.

Tokom oksidacije, katehini se pretvaraju u tearubigine, teaflavine i flavonole, kojih nema u zelenom čaju.

Crni čaj je pun antioksidanata i nudi nekoliko zdravstvenih prednosti, a to su: Poboljšava zdravlje creva.

 

Crni čaj je izuzetno bogat antioksidansom poznatim kao polifenoli, koji su korisni u smanjenju oksidativnog stresa, rizika od hroničnih bolesti i unapređenju opšteg zdravlja.

Polifenoli imaju antimikrobna svojstva koja podržavaju zdravlje creva i jačaju imunitet, dok istovremeno doprinose smanjenju holesterola.

Pripremljen od potpuno fermentisanih listova biljke Camellia Sinensis, crni čaj sadrži katehine i teaflavine, poznate po svojoj sposobnosti da snize nivo holesterola.

Njegova konzumacija doprinosi unapređenju zdravlja srca.

 

Flavonoidi u crnom čaju mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola, kontroli krvnog pritiska i na kraju smanjiti rizik od bolesti povezanih sa srcem. Poboljšava koncentraciju

Nekada nam je teško da ostanemo budni tokom dana. Ima čak i situacija kada osećamo da imamo manje energije.

Rešenje za poboljšanje zdravlja nudi crni čaj jer sadrži kofein i L-teanin – aminokiseline koje poboljšavaju budnost i koncentraciju. Pomaže u gubitku težine

Crni čaj je niskokaloričan i ako ga pijemo nezaslađenog idealan je zdrav napitak, i odlična opcija za sve one koji žele da se reše viška kilograma.

Flavoni su povezani i sa smanjenjem težine, BMI i obima struka.

Budući da su flavoni prisutni u crnom čaju, pogodni su za smanjenje sala na stomaku i smanjenje telesne težine, posebno kada se kombinuju sa pravilnom ishranom i režimom vežbanja, dodaje Gala.

Foto FreePik
Komentari
Loading...