Generic filters
Exact matches only

Nadimanje i gasovi ! Kada se javljaju? VIDEO

Nadimanje i gasovi su česti gastrointestinalni simptomi koji se mogu javiti iz različitih razloga.

 

Evo nekoliko uobičajenih situacija u kojima se oni mogu pojaviti:

Ishrana:

Preterano unosanje hrane, posebno onih koje su bogate vlaknima, poput povrća, voća, mahunarki i integralnih žitarica, može dovesti do nadimanja i stvaranja gasova.

Takođe, brza konzumacija hrane, gutanje vazduha tokom jela i žvakanje žvakaće gume takođe mogu uzrokovati nadutost i gasove.

Aerofagija:

Ovo je pojava gutanja vazduha tokom brze konzumacije hrane ili pića, što može dovesti do stvaranja gasova u crevima.

Poremećaji varenja:

Određeni poremećaji varenja, kao što su sindrom iritabilnog creva (IBS), celiakija, netolerancija na laktozu ili netolerancija na određene šećere (npr. fruktoza), mogu izazvati nadimanje, gasove i druge gastrointestinalne simptome.

Bakterijska fermentacija:

Normalno prisutne bakterije u crevima mogu fermentirati neprobavljene ostatke hrane i stvarati gasove kao nusproizvod.

Ovo se često dešava kada se unose veće količine hrane bogate vlaknima.

Konzumacija gaziranih pića:

Pića koja sadrže mehuriće, kao što su gazirane vode ili napici sa šećerom, mogu uzrokovati nakupljanje gasova u crevima.

Stres i anksioznost:

Emocionalni faktori, uključujući stres i anksioznost, mogu uticati na funkciju creva i izazvati gastrointestinalne simptome, uključujući nadimanje i gasove.

Infekcije creva:

Infekcije izazvane patogenima poput bakterija, virusa ili parazita mogu izazvati nadimanje, gasove i proliv kao deo simptoma.

Nadimanje i gasovi
FreePik-Nadimanje i gasovi

 

Ako primetite da su nadimanje i gasovi česti ili intenzivni, ili ako se pridruže drugi simptomi kao što su bol, promene u stolici ili gubitak telesne težine, važno je da se obratite lekaru.

Lekar može izvršiti evaluaciju kako bi utvrdio tačan uzrok simptoma i preporučio odgovarajući tretman ili promene u načinu ishrane i životnom stilu.

Foto FreePik FreePik
Komentari
Loading...