Načini da zaštitite kosti i izbegnete osteoporozu

Najbolja odbrana od niske koštane mase, što može dovesti do osteoporoze, je napraviti nekoliko jednostavnih stvari. Počnite ih raditi što je pre moguće. Imajte na umu kako nikada nije prekasno da preuzmete kontrolu nad vlastitimm zdravljem.

ost

Tamno, lisnato zeleno povrće

Namirnice poput kelja, raštike i spanaća su bogate kalcijumom, osnovnim sastojkom za izgradnju i jačanje kostiju. National Osteoporosis Foundation (NOF) sugeriše na unos najmanje 1.200 miligrama kalcijuma dnevno.

Bademi

Orašasti plodovi su dobri za zdravlje, ali konkretno bademi su odlični za kosti jer obiluju kalcijumom. Preporučuje se dve porcije, od oko 12 komada badema, dnevno. Suzbiće se  osećaj gladi, pa su dobri i za održavanje težine. Osim toga, ukoliko ste u mogućnosti, zamenite kravlje mleko nezaslađenim bademovim mlekom. Ono ima manje kalorija, a više kalcijuma.

Vitamin D

Vodite računa o nivou vitamina D u svom organizmu jer je on neophodan pri omogućavanju organizma da apsorbira kalcijum. Ne dobija li vaše telo dovoljno vitamina D, postoji puno veći rizik za razvoj osteoporoze.

Šetajte ili trčite

Brzo hodanje ili trčanje će pomoći u izgradnji mišićne mase u donjem delu tela, što će vam dati snagu koja je potrebna u kasnijim godinama života. Pomaže i u sagorevanju kalorija, a prema novom istraživanju, može doprineti zdravijem i dužem životnom veku.

Sklekovi

Ne morate ići u teretanu ili imati ličnog trenera koji će vam ojačati gornji deo tela. Radite sklekove svaki dan i to će vas održati u formi i suzbiće osteoporozu.

Shvatite ozbiljno

Polomljena kost može prouzrokovati potpuni haos ne samo kada je reč o vašem fizičkom zdravlju, već vas može uništiti psihički, emocionalno.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...