Generic filters
Exact matches only

Način na koji ćete razlikovati suvu kožu od ekcema

Suvu kožu karakterišu zatezanje i hrapavost, koža se često peruta i ljušti.

ff

Usled isušenosti, odnosno dehidratacije elastičnost kože je smanjena pa koža izgleda starije. Problem suve kože pokušajte da reštite tako što ćete koži dodati dovoljno masnoće, jer upravo usled nedostatka masnoće koža ne može u sebi da zadržava vlagu, već je intenzivno gubi. Naročito se preporučuju emolijenti koji sadrže nezasićene masne kiseline, koje treba koristiti nekoliko puta u toku dana.

Ekcem je zapaljenje kože

Počinje crvenilom koje malo natekne, zatim se pojave mali mehurići koji jako svrbe i peku, iz mehurića izlazi tečnost bledo žute boje, zatim se stvaraju krastice, a onda dolazi do ljuštenja, tj. otpadanja pokožice u malim listićima. Zato razlikujemo suvi ekcem (kao lišaj), lisnati ekcem (u listićima) ili orožali ekcem (keratozni). U slučaju pojave simptoma koji ukazuju na mogućnost ekcema potrebno je zatražiti pomoć lekara dermatologa, da ne bi došlo do komplikacija i dodatnih infekcija kože, pojave čireva, ili upale limfnih žlezda. Ekcem se najčešće javlja kod male dece, nakon 2-4 meseca starosti. Povezuje sa alergijskim stanjima, kao što je astma. Kod odojčadi obično se javlja na obrazima koji postaju suvi i crveni zbog upale, a zatim se širi na telo i ruke.

Sprečite pojavu ekcema

Umesto sapuna koristiti ulja za kupanje koja stvaraju zaštitnu emulziju na koži i povećavaju elastičnost kože, poboljšavaju hidrataciju i ublažavaju svrab. Izbegavati često i dugotrajno kupanje i tuširanje, sušiti kožu blagim tapkanjem peškirom a ne trljanjem, redovno koristiti emolijente sa nezasićenim masnim kiselinama. Za bebe koristiti kvalitetne pelene i redovno ih menjati.
Kako dolazi do neurodermatitsa i kako se on prepoznaje? Neurodermatitis je hronično dermatološko oboljenje koji se teško sanira, a koji se pojavljuje na različitim mestima, i prate ga crvenilo i jak svrab. Neurodermatitis se još naziva atopijski dermatitis, atopijski ekcem ili endogeni ekcem. Tačan uzrok bolesti nije poznat, ali se pretpostavlja da u nastanku bolesti određenu ulogu imaju hemikalije i drugi alergeni koji dovode do pojave osipa, crvenila, svraba, erozija na koži iz kojih curi bistra tečnost i mehurova koji svrbe. U subakutnom stadijumu dolazi do perutanja i naslaga na koži, a u hroničnom stadijumu dolazi do promena pigmentacije i do pojave zadebljanja na koži.

Simptomi neurodermatitisa na vlasištu

Simptomi su:

  • svrab
  • crvenilo
  • perutanje kože glave

Preporuka je da koristite šampone na bazi glukoze i prirodnih regulatora za održavanje vlage. Potrebno je da se koža i kosa glave čiste blagim sredstvima za pranje koja ujedno i neguju kožu. Idealan je Linola Šampon koji svojim specijalnim sastavom na bazi glukoze i zahvaljujući prirodnim sastojcima održava vlagu kose i kože glave, i na taj način čisti i neguje.

Kako da negujemo kožu nakon dermatoloških i estetskih tretmana laseri, hemijski piling…)? Posle estetskih i dermatoloških tretmana, prilikom kojih se koža namerno oštećuje sa ciljem podmlađivanja, potrebno je koristiti kreme koje, pre svega vraćaju vlažnost koži, a ujedno i poboljšavaju i ubrzavaju proces regeneracije kože. Prva tri dana nakon tretmana kožu je potrebno što češće mazati kremom da ne bude suva, a broj mazanja zavisi od stanja kože.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...