Način kako da se leči gastroezofagealna refluksna bolest ( GERB )

Pacijenti najčešće lakše simptome često pokušavaju ukloniti samostalno, bez posete lekaru, promenom ishrane i lekovima koji neutrališu kiselinu.

gg 1

Lekari preporučuju sledeće promene ishrane i životnog stila:

Prestanak pušenja

Pušenje smanjuje količinu pljuvačke u ustima i grlu. Pljuvačka doprinosi neutralizaciji povraćene kiseline. Pušenje takođe snižava pritisak u donji sfinkter jednjaka te provocira kašljanje i česte epizode ​​vraćanja kiseline u jednjak.

Izbegavanje hrane koja uzrokuje refluks

Određene vrste hrane uzrokuju opuštanje donjeg sfinktera jednjaka. Pacijenti obično sami prepoznaju s vremenom o kojoj se hrani radi. Uopšteno, preporučuje se izbegavanje preteranih količina kofeina, čokolade, masne hrane, alkohola i peperminta. Iako se često govori kako se ne sme jesti kisela hrana, tu je potrebno naglasiti kako se simptomi GERB ne javljaju zbog kiselosti hrane koju čovek pojede nego zbog kiseline koja se stvara u želucu.

Izbegavanje kasnih obroka

Ležanje sa punim stomakom povećava verovatnoća regluksa. Ne bi trebalo da zauzima ležeći položaj tri sata nakon obroka.

Gubitak prekomerne telesne mase

Kod vrlo gojaznih osoba, mršavljenje ublažuje simptome refluksa.

Izbegavajte nošenje uske odeće

Uska odeća može povećati pritisak u želucu te pogoršati simptome.

Podsticanje stvaranja pljuvačke žvakaćim gumama ili tvrdim bombonama

Na ovaj se način “čisti ” kiselina koja je ušla u jednjak.

Jedenje manjih obroka

Manji obroci neće uzrokovati preterano rastezanje želuca te će smanjiti verovatnoću nastanka refluksa.

Teški simptomi

Pacijenti sa srednje teškim ili vrlo teškim simptomima, komplikacijama GERB ili blagim simptomima koji ne odgovaraju na promene životnog stila leče se propisanim lekovima. Većina pacijenata leči se sredstvima koja smanjuju proizvodnju želudačne kiseline.

Zbog različitog mehanizma delovanja lekova, lekar odlučuje koji lek propisati zavisno o simptomima, ranijem odgovoru na terapiju te rezultatima pretraga.

Lekovi su uopšteno vrlo sigurni, a glavni nedostatak im je finansijski teret zbog potrebe za njihovim čestim i dugotrajnim uzimanjem.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...