Generic filters
Exact matches only

Na šta nam ukazuju hladne noge i ruke

Da li su vam često hladne ruke ili noge? Ukoliko jesu to može da ukazuje na druge, ozbiljnije, zdravstvene probleme pored loše cirkulacije.

du

Problem je možda puno teži nego što ste mislili

Anemija

Osećate li pored hladnih ruku i druge simptome poput umora, glavobolje i malaksalosti, proverite gvožđe u krvi. Gvožđe je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kiseonik u krv i daju joj crvenu boju.

Dijabetes

Hladnoća kao i trnci u dlanovima i stopalima mogu biti prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posledice na krvotok, kao i na nervni sistem, pa je često praćen ovim pojavama. Stalno ste žedni, puno jedete a ne gojite se ili mršate, obavezno prekontrolišite rnivo šećera u krvi.

Štitna žlezda

Hipotireoidizam ili usporen rad štitne žlezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a često je popraćen hladnim ekstremitetima ili osećajem hladnoće. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta kao i nepodnošenje visokih temperatura jasni su simptomi ovog poremećaja.

Stres

Stres takođe može biti uzrok hladnih ruku i nogu. Pojačava adrenalin, hormon koji se proizvodi u nadbubrežnim žlezdama, koji sužava krvne sudove, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije.

Ponekad, hladne ruke i stopala mogu biti znak nečeg opasnijeg, krvotok je prekinut zbog toga što su vene ili arterije u nogama zatrpane masnim naslagama. Ovu pojavu, međutim, prate i drugi simptomi, kao što je bol u rukama i nogama tokom vežbanja (zato što do mišića ne dolazi dovoljna količina krvi i kiseonika). Do nedovoljne cirkulacije zbog suženih krvnih sudova dolazi pretežno kod starijih osoba, pušača ili dijabetičara.

Prirodno rešenje problema sa cirkulacijom

 

Komentari
Loading...