Muškarcima se ne sme presađivati žensko srce

Iako transplantacija za teške kardiovaskularne bolesnike predstavlja jedinu šansu za život, ponekad baš i nema neke velike dobrobiti od nje. Muškarci kojima je presađeno žensko srce imaju veći rizik od smrti u prvih godinu dana.

trr

U prvom istraživanju ovog tipa, naučnici sa Univerziteta Merilend analizirali su rezultate 31.634 transplantacije srca. Rezultati su pokazali da muškarac kom se presadi srce žene ima za 32 posto veći rizik od nastanka smrti u okviru godinu dana od operacije.

‘Transplantacija često jeste za neke ljude jedina mogućnost da žive. Međutim, muškarci koji prime žensko srce imaju velike šanse da ne požive s njim baš dugo’, izjavio je autor istraživanja dr Robert M. Rid.

Trenutna praksa pri traženju donatora jeste zadovoljavanje kriterijuma kao što su pol, visina, težina i starost, piše pressonline.rs. Takođe, uzima se u obzir i fizička udaljenost između donatora i primaoca, jer srce ne sme da bude van tela više od 4 do 5 sati. Ipak, neretko veliki broj tih kriterijuma ne bude ispunjen, ali je transplantacija srca, kakvo god da je, jedina preostala opcija da bi osoba preživela.

Problem nije u tome što žensko srce neće kucati u telu muškarca, već u njegovoj veličini. Srca žena su manja i neće funkcionisati jednako dobro u većem telu. Važnija je veličina srca, nego sam pol donatora. Istraživanje koje je proučavalo rezultate transplantacija izvršenih u poslednje 22 godine, objavljeno je u časopisu Heart Failure Today.

Komentari su zatvoreni..