Muška neplodnost česta koliko i ženska

0
Jednostavna analiza koja pokazuje broj spermatozoida, njihovu pokretljivost i eventualne abnormalnosti zove se spermogram
Oligospermija, mali broj spermatozoida, muška neplodnost

99116_neplodnost02fotoshutterstock_f

Oligospermija, mali broj spermatozoida, jedan je od uzroka muške neplodnosti. Iako je potreban samo jedan spermatozoid da bi se oplodila jajna ćelija, verovatnoća da će samo jedan stići do nje veoma je mala.

Prof. dr Aleksandar Vuksanović, urolog, kaže  da je muški infertilitet uzrok bračne neplodnosti u podjednakoj meri kao i ženski.

– Zato bi trebalo u svim slučajevima bračne neplodnosti ispitivanja započeti prvo pregledom muškarca. Analiza sperme je bitna jer može da pokaže da li postoji problem. Tim pregledom može da se ustanovi da li je smanjen broj spermatozoida, da li imaju neku abnormalnost ili im je smanjena pokretljivost. Uz to u spermogramu može da se nađe i povećan broj belih krvnih zrnaca, što ukazuje na infekciju – navodi taj stručnjak.

Prema njegovim rečima, koje bakterije su je izazvale pokazuje takozvana spermokultura, a antibiogram nam pomaže da odaberemo najbolji antibiotik za lečenje.

– Lečenje može da traje tri nedelje, a nekada i duže. Po pravilu, u takvim slučajevima neophodno je da se leče oba partnera istovremeno. Preporuka je da koriste kondom tokom terapije jer lečenje jednog partnera može nekada biti brže i efikasnije od lečenja drugog – objašnjava naš sagovornik.

On kaže da čest uzrok muškog infertiliteta može biti i proširenje venskog spleta u skrotumu.

– Nije do kraja razjašnjen mehanizam uticaja ovog venskog proširenja na parametre spermograma. Ono izaziva lokalno povećanje temperature, usporeno odvođenje raspadnih produkata metabolizma, povećano prisustvo kateholamina. Operativno lečenje, koje se sastoji u podvezivanju vena, može dovesti do normalizacije nalaza. Nekada uspostavljanje normalnog nalaza spermograma nije potpuno, ali se rezultati mogu znatno popraviti i olakšati postupke veštačke oplodnje – zaključuje dr Vuksanović.

Infekcije, simptomi i lečenje

Dr Aleksandar Vuksanović navodi da je infekcija hlamidijom trahomatis česta kod parova koji se ispituju zbog bračne neplodnosti.
– Oboljenje najčešće nema simptome čak i kad duže traje. Ako ih i ima, obično je to blago peckanje pri mokrenju, bistra uretralna sekrecija iz mokraćnog kanala, osećaj peckanja i svraba u mokraćnom kanalu. Odsustvo simptoma je razlog što se infekcija često otkriva slučajno. Leči se odgovarajućim antibioticima kod oba partnera istovremeno. Po izlečenju nalaz spermograma se veoma često vraća u granice normalnog – navodi on.

 

Autor: Dijana Tadić

Komentari
Loading...