Multivitamini mogu povećati rizik od pobačaja za 30%

Iako se i dalje savetuje uzimanje folne kiseline u trudnoći, stručnjaci upozoravaju na povezanost uzimanja multivitamina pre začeća i spontanog pobačaja, posebno vitamina A.

kkk

Ako se uzimaju do šest nedelja pre začeća, multivitamini koji bi trebali povećati plodnost žene, mogu zapravo povećati rizik od spontanog pobačaja za 32 %, pokazalo je zajedničko istraživanje naučnika s danskog Univerziteta Aarhus i američkog Univerziteta Pittsburgh.

Ironično, milioni žena širom sveta uzimaju ih kao dodatak ishrani kako bi povećale zalihe vitamina i minerala u telu te tako povećale šanse za začeće i pritom su uverene kako je to bezopasno. Dok se uzimanje folne kiseline preporučuje u trudnoći, postoji veza između uzimanja multivitamina pre začeća i većeg rizika od pobačaja, piše Daily Mail.

Posebno je opasan vitamin A, koji se osim u dodacima ishrani može naći u brojnim kremama i kozmetičkim preparatima. Autori istraživanja objašnjavaju da su potrebna dalja istraživanja na tu temu, a u međuvremenu da se žene pre uzimanja multivitamina posavetuju sa svojim lekarom.

Komentari su zatvoreni..