Generic filters
Exact matches only

MUČE VAS NOĆNE MORE? Možda bolujete od od OVIH opakih bolesti!

Ne ignorišite upozorenja.
Psiholozi tvrde da snove nikada ne treba ignorisati, jer mogu biti upozorenje za različite bolesti poput tuberkuloze, depresije, srčanog udara, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

– Ako vas često muče noćne more, to može upozoravati na probleme sa srcem, migrenu ili premalo sna. Neugodne noćne more mogu prouzrokovati i lekovi za krvni pritisak iz reda beta-blokatora – kaže profesor Džim Horn, stručnjak za snove s britanskog univerziteta u Lubrugu.

spavanje
Ti lekovi šire vene, a stručnjaci veruju kako mogu i indirektno da menjaju ravnotežu određenih hemikalija u mozgu, što je okidač za noćne more. Ružni snovi mogu biti povezani i sa slabim srcem, pokazalo je istraživanje sprovedeno na više od 6.000 ispitanika čiji su rezultati objavljeni u holandskom izdanju „Medicinskog žurnala“.

Naučnici su ustanovili da ljudi koji pate od nepravilnog rada srca imaju tri puta veći rizik od noćnih mora, a onima koji osećaju bolove u grudima taj je rizik povećan čak sedam puta. Pretpostavlja se kako je to zato što su oni koji imaju probleme sa srcem skloniji i problemima s disanjem, zbog čega se snižava nivo kiseonika u mozgu.

glavobolja-1
Noćne more i ružni snovi agresivnog sadržaja često nagoveštavaju migrenu, dok oni u kojima vas proganjaju i napadaju su rani simptomi bolesti mozga ili Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

– Upozoravajući se snovi javljaju i deset godina pre prvih simptoma bolesti kao što su gubitak pamćenja – ističe dr Oskroft iz bolnice Papvort u Kembridžu.

SD

Komentari
Loading...