Može li se konzumacijom ribe zaštititi sluh?

Novo istraživanje američkih naučnika otkriva da povećanjem unosa ribe možete smanjiti rizik od oštećenja sluha. Tek 3 porcije masne ribe nedeljno može značajno pomoći u prevenciji gubitka sluha i problema sa zdravljem ušiju.

ribić

“Iako je postepeno slabljenje sluha neizostavan deo starenja, postoje načini da se ono oduži što je više moguće, a naše istraživanje pokazuje da postoji vrlo jednostavan način pomoću kojega ćete u tome i uspeti”, izjavila je voditeljka istraživanja dr. Sharon Curhan.

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, učestvovalo je 65000 žena. Naučnici su njihovo zdravlje pratili više 18 godina. Tokom tog razdoblja je više od 11600 žena počelo osećati probleme sa sluhom.

Rezultati istraživanja su pokazali da žene, koje masnu ribu jedu 2 do 3 puta nedeljno imaju za 20% manji rizik od nastanka problema sa sluhom.

Konzumacija bilo kakve masne ribe je povezana s boljim zdravljem celokupnog organizma, a ovo istraživanje je pokazalo i da je povezana s boljim zdravljem ušiju.

Iako je istraživanje pokazalo da postoji povezanost između povećanja konzumacije ribe i boljeg sluha, naučnici nisu otkrili koji je tačan uzrok, stoga ističu da je istraživanje potrebno nastaviti kako bi došli do konkretnijih odgovora.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...