Može li aspirin da izleči erektilnu disfunkciju?

Naučnici sa istanbulskog Univerziteta Medipol, pratili su, u periodu od šest nedelja, 184 muškarca prosečne starosti od 48 godina, od kojih oko 70 odsto nije moglo da postigne erekciju.

Dissapointed woman with man in the background my boyfriend wont stasfy me sexually by healthista

Grupi od 120 ispitivanih davan je aspirin od 100 miligrama, dok su ostali dobijali placebo. U periodu od šest nedelja, naučnici su im, s vremena na vreme, postavljali dva pitanja: 

1. Da li ste mogli da umetnete svoj penis u vaginu?
2. Da li je erekcija bila dovoljno duga da biste imali uspešan odnos?

Obe grupe muškaraca su, u oko 50 odsto slučajeva, na prvo pitanje odgovorili sa “da”, a manje od jedne trećine njih iz svake grupe potvrdno je odgovorilo i na drugo pitanje. Do završetka studije njihovi odgovori su postajali različitiji, piše Dejli mejl.

Posle šest nedelja, muškarci koji su uzimali aspirin, na prvo pitanje su odgovorili pozitivno u 88,3 odsto slučajeva. Njih 78 odsto pozitivno je odgovorilo i na drugo pitanje. Naučnici tvrde da ti podaci nisu daleko od onih koje se odnose na upotrebu vijagre.

Muškarci koji su šest nedelja uzimali placebo, na prvo pitanje su odgovorili “da” u 59, a na drugo u 43 odsto slučajeva.

Komentarišući činjenicu da se stanje ispitivanih do završetka studije poboljšalo, glavni autor istraživanja doktor Zeki Bajraktar kaže da neki muškarci imaju veći volumen trombocita od ostalih. To vodi većoj proizvodnji tromboksana, za koji je poznato da je odgovoran za blokiranje cirkulacije.

Urolozi, međutim, upozoravaju da studija nije obuhvatila velik deo pacijenata kod kojih je rizik od erektilne disfunkcije najveći, a to su oboleli od dijabetesa, hipertenzije i koronarne arterijske bolesti.

“Potrebna su dodatna istraživanja da bi moglo da se utvrdi da li aspirin zaista može da spreči i leči erektilnu disfunkciju”, smatra doktor Daršan Patel, sa Odeljenja za urologiju Medicinskog fakulteta u Juti.

 

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

b92

Komentari
Loading...