Generic filters
Exact matches only

Moždani udar može da se izbegne uz redovan Kolor Dopler karotida

Karotidne arterije se nalaze u vratu i zadužene su za prenošenje krvi obogaćene kiseonikom iz srca ka mozgu.

 

One omogućavaju ishranjivanje mozga i život uopšte, te je od vrhunskog značaja njihova prohodnost. Ona se pouzdano utvrđuje jednostavnim ultrazvučnim pregledom koji se naziva Kolor Dopler karotida.

Fotosearch k7021887

 

Moždani udar i preventivni pregled

Moždani udar udar jedan od najčešćih uzroka smrti u našoj zemlji. Loša statistika kada je u pitanju ova bolest govori o tome da mali procenat stanovništva, koji je u riziku, ide redovno na preglede krvnih sudova vrata, čije začepljenje je uzrok oko 70% moždanih udara (ishemijski šlog). Moždani udar nastaje kada dođe do oštećenja krvnih sudova mozga što uzrokuje nedostatak kiseonika i hranljivih materija u mozgu. Usled oštećenja, deo mozga prestaje sa radom, a kod pacijenta se to često manifestuje kao gubitak osećaja na levoj ili desnoj strani tela, a neretko se i kobno završi.

Ponekad se ishemijski šlog najavljuje simptomima koji podsećaju na šlog. Radi se o hitnom stanju, koje zahteva da se osoba hospitalizuje u prva tri sata. Nikakvom naknadnom operacijom se ne može pomoći pacijentu koji je već imao moždanu udar, te je preventiva jedino što nam preostaje. Budući da moždani udar nema simptome u velikom broju slučajeva, ultrazvuk karotida, odnosno preventivan Color Doppler karotida ima veoma veliki značaj.

 

Color Doppler arterija vrata

Stanje arterija vrata je od ključnog značaja za prevenciju moždanog udara. Ukoliko pacijenti primete slabost ruku ili nogu, trnjenje ruku i nogu, jake glavobolje, nestabilnost pri hodu, poremećaj koncetracije, trnjenje lica, vrtoglavice, prolazni gubitak govra, krize svesti ili iznenadne pormećaj vida, treba da urade Color Doppler arterija vrata. U momentu kada se pojave prvi simptomi karotidna arterija je već začepljena preko 70%.

SAVET
Pregled se preporučuje i osobama koje nemaju nikakve simptome, onima koji imaju kardiovaskularne bolesti ili je u njihovoj porodici bilo obolelih od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Ovim pregledom se ispituje stanje arterija u vratu i protok krvi u njima. Na taj način može da se uoči stenoza (suženje), okluzija (začepljenje) ili aneurizma (proširenje) krvnih sudova. Prisustvo naslaga u karotidama utiče na pojavu suženja koje u nekom momentu može postati kritično i tada nastupa moždani udar.

 

Do moždanog udara može da dođe i kada su naslage na krvnim sudovima manje, ali nestabilne jer mogu da se odvoje i zapuše neki manji krvni sud u glavi. Color Doppler karotida je najsigurniji vid dijagnostike promena koje mogu uzrokovati moždani udar!

Pregled se vrši na ultrazvučnom aparatu koji ima opciju Doppler-a, što omogućava da se iz različitih uglova pregledaju magistralne arterije vrata (karotidne arterije). Pregled je potpuno bezbolan i ne nosi nikakve nelagodnosti.

Nije potrebno da se pacijent prethodno pripremi za pregled. Karotide su lako dostupne pregledu ultrazvukom koji traje dvadesetak minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenja i pisani izveštaj lekara specijaliste. Nakon Kolor Dopler karotida pacijent može odmah da se vrati svojim aktivnostima.

 

Lečenje i smanjenje rizika

Lečenje bolesti karotida je lako izvodljivo savremenim medicinskim procedurama, hirurškim putem i lekovima. Na pojavu bolesti karotida utiče genetika, starost i pojedini oblici poremećaja nivoa masnoća u krvi na koje ne možemo uticati. Ali pacijenti mogu značajno da smanje rizik od bolesti karotida izmenom načina života, što podrazumeva prestanak pušenja, izmenu načina ishrane, redovno praktikovanje fizičke aktivnosti, kontrolisanje dijabetesa i nivoa masnoća u krvi. Sve potrebne savete o promenama načina života i lečenju će pacijent dopiti nakon Kolor Dopler karotida.

 

Poliklinika Dr Rončević vrši pregled Kolor Dopler karotida na savremenim ultrazvučnim aparatima koji pružaju odličan prikaz stanja karotida. Pored moderne tehnike, za relevantan nalaz zaslužni su i vrhunski stručnjaci koji rade na dijagnostici.

 

Za sve informacije u vezi pregleda i zakazivanje termina pozovite telefon: +381 63 384 940.

Komentari
Loading...