MOŽDA RAK, MOŽDA MOŽDANI UDAR: Pogledajte BOJU SVOG JEZIKA i saznaćete koje bolesti imate

Prepoznajte se.

Kakav vam je jezik, takvo vam je stanje u organizmu. Ako primetite da se boja jezika promenila, nemojte ignorisati. Iako vi izgledate sasvim dobro i zdravo, to ne mora ništa da znači. Ovaj organ se sastoji od grupe mišića koji nam omogućavaju da osetimo ukus hrane i pića, da gutamo i razgovaramo.

Može značiti da vam nedostaju vitamini, ali i o drugim problemima koji zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

jezik00

JEZIK JE CRN

Kvržice na površini jezika, papile, ponekad mogu poprimiti crnu boju zbog nakupina bakterija i gljivica. Takođe, površina jezika se može promeniti i zbog neke hrane, pića, duvana…Uzrok tomu je često loša higijena usne šupljine. Ovo stanje jezika je bezopasno, ali je ružan prizor.

Međutim, neki antibiotici i drugi lekovi, kao i sredstva za ispiranje usta mogu biti odgovorni za crni jezik. Može se raditi i o dehidraciji organizma ili ispijanju prevelike količine kafe. Posavetujte se s lekarom ako to potraje više od deset dana.

 

JEZIK JE ŽUT

Kao i sa crnim jezikom, i žuti je rezultat nagomilanih bakterija. Osim toga, papile se mogu upaliti ako su usta previše suva, odnosno ako telu nedostaje vode, ako se diše kroz usta (umesto kroz nos), ako je telesna temperatura povišena, previše duvanskog dima pređe preko jezika itd. Rešenje je pedantna higijena usne šupljine i stalno konzumiranje vode.
NA JEZIKU BELA POVRŠINA

Uzroka je više. Može se raditi o dehidraciji. ali i oralnoj infekciji. To je bolest sluznice usne šupljine nekom gljivicom iz roda Candida koja najčešće napada ljude slabijeg imuniteta. Isto se može pojaviti kod pacijenata koji piju jake antibiotike.

Beli jezik može nastati i kod leukoplakije – stanja u kojem dolazi do stvaranja belih mrlja u usnoj šupljini. Radi se o lezijama koje ponekad mogu da predstavljaju početak karcinoma, naglašavaju stručnjaci.

 

KVRŽICE NA JEZIKU I BOL

Ovo su glavni razlozi:

-Dijabetes i anemija može uzrokovati upalu jezika.
-Pušenje može iritirati jezik i uzrokovati bol.
-Radi se o opekotini od vruće hrane ili ste zagrizli jezik tokom žvakanja.
-Neke žene osećaju peckanje na jeziku u postmenopauzi.
-Stres može uzrokovati nastanak čireva na jeziku.
-Oralni karcinom je češći kod pušača i alkoholičara – obratite se lekaru ako kvrga ili bol traje duže od dve nedelje.
-Pukotine ili male posekotine na površini jezika mogu uzrokovati ​​gljivične infekcije.

Mnogima se dopalo i ovo:

SD

Komentari
Loading...