Možda bi ovo trebali da znate o hrono ishrani

Hrono ishrana je vrsta ishrane u kojoj možete da jedete koliko hoćete, a opet mršavite.

Moguće je ostvariti idealnu telesnu težinu kao i vitalnost uz prateću dugovečnost.
Prvo i najvažnije ne odričete se ni jedne namirnice u ovoj ishrani. Poenta je pravilno kombinovati hranu i naučiti kako se zdravo hraniti.

Između obroka pravite pauzu od oko 4 sata da bi se prethodno uneta hrana svarila. Ne treba da se nepotrebno natrpavate hranom. Uz svaki obrok poželjno je jesti što više povrća, i to svežeg , jer je samo takvo puno vitamina neophodnih organizmu. Vrlo je bitno da se jede sezonsko povrće.

Šećeri se izbacuju u potpunosti, bar za prvo vreme da bi se rasteretio pankreas. Potpuno se iz upotrebe izbacuje kravlje mleko, med, belo brašno. Između obroka nema grickalica.

Nakon dužeg perioda ovakve ishrane vašem licu će se vratiti sjaj, biće očišćeno od bubuljica i izgledaćete mlađi. Osobe koje su skinule veći broj kilograma ovom ishranom, pod uslovom da su se strogo pridržavale principa hrono ishrane, nisu imale problema sa viškom kože koji je posle drugih dijeta i načina ishrane ostajao.

Karakteristike primene zdravog i pravilnog načina hrono ishrane su:

  • Povećanje proizvoda energije
  • Efikasnije iskorišćavanje hranljivih materija
  • Izbegavanje yo-yo efekta uobičajenog kod restriktivnih dijeta

Rezultati se primećuju vrlo brzo u vidu:

  • Selektivnog smanjenja povećanog masnog tkiva i optimalnije strukture tela
  • Poboljšanje opšteg zdravstvenog statusa i korekcija metaboliškog poremećaja
  • Sporijeg procesa starenja organizma

Koja su pravila hrono ishrane?

Zapravo, pravila su vrlo jednostavna. U zavisnosti od obroka pripremate određene vrste namirnica. Veliki značaj se pridaje svežem povrću koje bi trebalo jesti uz svaki obrok. Količine namirnica po obroku nisu ograničene, tako da možete jesti koliko želite.

U periodu van restrikcije pored tri glavna obroka doručka, ručka i večere imate i užine. Tu možete da se nagradite nekim voćem ili kolačem.

Doručak treba da bude najbogatiji. U prepodnevim satima je zabranjeno unošenje šećera.

Poželjno je izbegavati gazirana pića tokom hrono ishrane, a od alkohola je dozvoljeno vino. Takođe treba izbegavati i kuvanje skrobnog povrća jer je puno šećera. Zabranjeno je kravlje mleko, biljne masti, jogurt ( ne pije se ni kefir), biljni sirevi, margarin, kvasac.

Obroci se pripremaju na masti, maslinovom ulju od komine, suncokretovom nerafinisanom ulju, ulju od koštica grožđa.

Posle 15 časova ne treba da jedete testenine, hleb, skrobno povrće, pirinač.

Za vreme ove ishrane potrebno je unositi u organizam bar 2 litre vode dnevno. Osim vode dozvoljeni su i biljni čajevi bez dodatka šećera, meda i drugih zaslađivanja. U čajeve možete dodati đumbir umesto zaslađivača.

U vodu koju pijete možete dodati ceđenog limuna da vas osveži. Inače, u hrono ishrani se sme koristiti limun, čak je poželjan je zbog velike količine C vitamina.
U toku nedelje možete sebi priuštiti da se ne držite principa hrono ishrane. Gledajte da to ne bude više od 2 puta u toku nedelje, jer u suprotnom poništavate sve što ste do tada uradili.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...