Modrice – Kako nastaju, zbog čega i kako ih lečiti?

Ružne su, a mogu da budu i prilično bolne. Modrice ili kontuzije, su oblast dekoloracije (promene boje) kože prouzrokovana rupturom potkožnih krvnih sudova usled neke povrede. Modrice obično započinju crvenkastom bojom, potom postepeno postaju plavičaste, pa zelenkasto žute, a to sve zato što se hemoglobin u tkivima hemijski razlaže i apsorbuje u organizmu.

modro

O modricama obično razmišljamo kao o posledicama udarca ili pada — koje su sasvim prirodne i zaceljuju same od sebe nakon nekoliko dana. Međutim, ako se modrice pojavljuju redovno i bez nekog očiglednog razloga, bilo bi dobro da odete kod lekara, jer učestala pojava modrica može da ukazuje na neki ozbiljniji problem.

Većina modrica ne zahteva nikakvo lečenje, ali ovo je oblast u kojoj zdrav razum predstavlja prvu liniju odbrane svakog pojedinca. Naravno, ako je povreda izazvala krvarenje ili je koža izgrebana, potrebno je pažljivo i blago očistiti povređeno mesto i naneti neko antibakterijsko sredstvo, mast ili kremu.

Ukoliko je povreda izazvala i otok, nanošenjem leda na tu oblast smanjit će se krvarenje iz pokidanih krvnih sudova i ograničiti oticanje. Budući da otoci usporavaju proces zaceljivanja, umotavanje povrede zavojima proizvodi pritisak na tu oblast i ograničava zadržavanje tečnosti. Naposletku, podizanjem povređenog dela iznad nivoa srca daje se mogućnost sili gravitacije da izvuče tečnost iz povređene oblasti. Led može da se nanosi u petnaestominutnim intervalima i da se drži na povređenom mestu dvadeset minuta. To može da se radi nekoliko puta na dan, kako bi se poboljšala cirkulacija. Toplota pojačava protok hranljivih materija i uklanja oštećena tkiva, stimulirajući na taj način zaceljivanje. Sačekajte da prođe nekoliko dana od povrede, odnosno da prođe period akutnog zapaljenja, pre nego što počnete da koristite toplotu.

Blagotvorno lekovito bilje za tretiranje modrica

Biljna sredstva za lečenje, čiju je vrednost vreme dokazalo, veoma su dobra za ublažavanje upala i ubrzavanje isceljenja.

Arnika (brđanka) — Cvet i koren ove biljke travari već generacijama koriste za ublažavanje bolova. Kada se utrlja u kožu, arnika je odlična za zaceljivanje rana, modrica i drugih iritacija kože. Arnika ne bi trebalo da se uzima oralno, osim ako nije u mnogo slabijem homeopatskom obliku (doza: 10—30 x). Mnogi lekari danas prepisuju homeopatski oblik arnike svojim pacijentima pre hirurških zahvata, kako bi se ubrzalo postoperativno zaceljivanje i sprečilo stvaranje modrica.

Biljne pomade — Pomade napravljene sa eukaliptusovim uljem, salicilatima i mentolom sadrže prirodne anestetike i na taj način pomažu ublažavanje bolova. Tečne masti sadrže sredstva za nadraživanje, smanjuju bolove i poboljšavaju cirkulaciju krvi u povređenoj oblasti nadražujući kožu koja se nalazi iznad nje. Tipična sredstva za nadraživanje su metil-salicilat (zimzelenovo ulje) i kamfor.

Gavez — Ukoliko su vam modrice problem i nekoliko dana pošto su nastale, nanosite lokalno melem napravljen od ekstrakta korena gaveza. Gavez sadrži alantoin, supstancu koja se apsorbira kroz kožu i potpomaže stimulaciju rasta novih ćelija. (Gavez ne sme da se uzima oralno, odnosno da se guta).

Bromelain — Za ovaj enzim, koji se nalazi u ananasu, pokazalo se da olakšava regeneraciju oštećenog tkiva i smanjuje zapaljenje. Bromelain se na svežem vazduhu brzo razara, tako da je najbolje da kupite svež ananas i odmah ga pojedete. Neki istraživači savetuju trkačima da jedu svež ananas pre trke kako bi sprečili nastajanje modrica! Bromelain može da se nabavi i u vidu tableta.

Komentari
Loading...