Generic filters
Exact matches only

Moderno lečenje autoimunih bolesti

Sve učestaliji zdravstveni problem današnjice koji predstavlja uzročnik mnogih bolesti možemo da tretiramo kroz sadejstvo klasične i tradicionalne medicine jer je to dobar put ka izlečenju, otkriva naša stručna saradnica

@MEDIGROUP
Foto: Shutterstock, Profimedia
FOTO: SHUTTERSTOCK, PROFIMEDIA
Piše: dr Danijela Drašković Radojković,
endokrinolog Specijalne bolnice za ginekologiju Jevremova – MediGroup

IMG_1453632434

Svedoci smo sve veće učestalosti bolesti koje nastaju tako što naš imuni sistem ne prepoznaje pojedine organe u našem telu. Kao posledica tog procesa nastaje stvaranje autoantitela, koja su u stvari i dijagnostički marker za otkrivanje poremećaja. U samom početku ovog procesa ne postoje tegobe, a bolest se ispoljava kada dođe do nepovratnog gubitka funkcije organa. U poslednje vreme mi lekari sve više smo suočeni s dijagnostikom i lečenjem u trenutku kada ne može da se povrati funkcija napadnutog organa, te nam jedino preostaje da uvedemo lekove koji će zameniti funkciju oštećenog organa, što je u većini slučajeva veoma bolan i težak proces spoznaje pacijenta da će doživotno morati da pije lek. Najčešće autoimune bolesti s kojima se susrećemo su: autoimuni tiroiditis (autoimuno zapaljenje štitaste žlezde), tip 1 dijabetes, psorijaza, glutenska enteropatija (alergija na gluten iz pšenice), vitiligo (oštećenje pigmenta kože), autoimuni hepatitis, ulcerozni kolitis i Kronova bolest (autoimuno zapaljenje creva), reumatoidni artritis, sistemski lupus (sistemske bolesti vezivnog tkiva), sarkoidoza (autoimuno zapaljenje pluća), mijastenija gravis (autoimuno zapaljenje mišića), multipla skleroza i mnoge druge. Šta izaziva to okretanje imunog sistema protiv svojih organa, koliko može proći do ispoljavanja simptoma, da li se može sprečiti ovaj proces, medicini još uvek nije poznato, pa je neophodno sadejstvo svih ostalih metoda koje se koriste u lečenju i unapređenju zdravlja.

Stres kao okidač

Veliki broj ljudi svakodnevno je izložen stresu. Najveći stresori su: smrt bliske osobe, rađanje deteta, gubitak posla, neskladni međuljudski odnosi u porodici ili društvu, nemaština, razvod, prirodne katastrofe itd. Hronični stres ima brojne efekte na ljudsko telo i ujedno može izazvati probleme u neroendokrinoj sekreciji, kao i bolesti koje su posledica poremećaja lučenja hormona. S obzirom na to da svaka osoba drugačije doživljava stres, vrlo je teško izmeriti količinu koja dovodi do bolesti, kao i efekat koji on može izazvati. Hipotalamo-hipofizna-adrenalna ili HPA osovina je kompleks vrlo složenih uticaja i povratnih sprega između tri endokrine žlezde: hipotalamusa, hipofize i nadbubrežne žlezde. Kada ova tri organa intereaguju između sebe, kontrolišu našu reakciju na stres. Danas se sa sigurnošću može reći da je najznačajniji uzročnik nastanka autoimunih, kao i skoro svih drugih bolesti, upravo narušena ova osovina, to jest preterano lučenje određenih neurotransmitera (dopamin, noradrenalin i serotonin) i hormona nadbubrežne žlezde (kortizol) uz udruženost pojačanog rada simpatičkog nervnog sistema i polimorfizma gena koji su ranjivi na spoljašnje uslove života (zračenje, zagađenost vode, vazduha i zemljišta, nedostatak oligoelemenata iz hrane). Sve ovo zajedno upravo je taj okidač koji dovodi do nastanka autoimunog procesa.
Još od davnina poznato je da pozitivne misli i gledanje na život s ljubavlju i radošću stvaraju srećnog i zdravog čoveka. Sada iz ugla medicine možemo da povežemo da se u tim situacijama u našem mozgu luči hormon oksitocin koji povoljno utiče na HPA osovinu.

Kombinacija alternativnog i konvencionalnog

U lečenju autoimunih bolesti integrativna medicina pokazala je svoje prednosti. Ovim terminom označava se kombinacija konvencionalnog i alternativnog (reiki, homeopatija, akupunktura, kvantna medicina…) lečenja, odnosno pristupa biološkim, fiziološkim, socijalnim i duhovnim aspektima zdravlja i bolesti. Ovaj termin ujedno označava i sposobnost ljudskog organizma za isceljenjem, značaj odnosa između terapeuta i pacijenta, multidisciplinarni pristup terapeuta prema pacijentu i praksu konvencionalne, komplementarne i alternativne terapije koja je klinički dokazana. Integrativnom medicinom najviše može da se postigne na samom početku autoimunog procesa, to jest dok još nije došlo do nepovratnog gubitka funkcije organa kako bi se zaustavio ili usporio proces. Kada već dođe do nepovratnog oštećenja funkcije organa, sve ove metode mogu da se koriste za unapređenje zdravlja, poboljšanje kvaliteta života, kao i u samom procesu prihvatanja stanja i rada na kvalitetu misli i emocija kako bi se zaustavio proces autodestrukcije drugog organa, odnosno širenja procesa na druga tkiva i organe.

Kako da preduhitrimo bolest

Tehnike tradicionalne medicine, u sklopu integrativnog pristupa lečenju autoimunih bolesti, pomoći će svakom pojedincu da podstakne rad na sebi, prepozna i razume svoju ulogu i mesto u stresnim situacijama, da dovede do reverzibilnosti procesa, to jest da pojedinac prihvati aktivnu ulogu u svom životu i pokrene neophodne promene koje će dovesti do stabilizacije života. Postoje i neke preventivne mere kojima možemo da preduhitrimo stvaranje autoimunih bolesti: da budemo što više u prirodi, pijemo filtriranu vodu, jedemo dosta svežeg povrća, smanjimo ili potpuno ukinemo proizvode od pšenice, što manje pijemo alkohol i kafu i pušimo. S druge strane, trebalo bi da unosimo kvalitetne suplemente, okružimo se ljudima koji nam prijaju, radimo na svom duhovnom rastu i s puno ljubavi tretiramo sebe i svoje telo.

Screenshot at Jul 14 11-07-20

Nasledna psorijaza

Jedna od poznatih ličnosti koja je u svojoj autoimunoj bolesti veoma otvoreno govorila jeste Kim Kardašijan. Naime, njena spoznaja da ima psorijazu propraćena je kamerama i prikazana u rijaliti šou Keeping up with Kardashians. S obzirom na to da je u opisu njenog posla da se skida, tj slika u kupađim kostimima, mlada starleta veoma je uplašena. Ipak, njena majka Kris Džener nije bila toliko iznenađena budući da ona boluje od iste bolesti koja joj se pojavila isto kad i Kim.

Priredila: Ksenija Konić

 

rs_Bolnica

Komentari
Loading...