MOĆ BOJA: Leče epilepsiju i Parkinsonovu bolest

Dobre vesti nam stižu iz sveta nauke. Neke od ozbiljnih bolesti koje napadaju naš mozak moguće je izlečiti svetlošću različitih boja

Boje010

Američki naučnici razvili su novu metodu koja pomoću različitih boja svetlosti smanjuju moždanu aktivnost, čime bi se mogle lečiti bolesti poput epilepsije, Parkinsonove bolesti, kao i neke povrede mozga.

Ovom tehnikom utišavaju se preaktivni neuronski krugovi u mozgu, a naučnicima je pomogla da shvate da različiti setovi neurona zajedno rade u svrhu ispunjenja neke moždane funkcije.

Boje002

Jedan od autora tog istraživanja, prof. Ed Bojden s poznatog tehničkog fakulteta Masačusets objasnio je da njegov tim sada proučava dva neuronska puta ne bi li otkrio kako se oni međusobno “slažu”.

– Ova tehnika pomoćiće nam da shvatimo kako treba kontrolisati neuronske krugove, zbog čega ćemo moći bolje da razumemo i lečimo poremećaje mozga, što trenutno predstavlja jednu od najvećih medicinskih potreba u svetu – objasnio je dr Bojden.

Boje001

Istraživači su stvorili nervne ćelije mozga, neurone, koji u sebi imaju dva gena naziva Arč i Mak, a koji stvaraju proteine koji se aktiviraju svetlom. Aktivnost tih neurona blokira se nakon što se izlože žutom i plavom svetlu, jer se aktiviraju proteini koji sprečavaju nervni prenos kroz te neurone.

– Na ovaj način možemo da programiramo mozak da pomoću različitih boja svetla otkrije i po mogućnosti ispravi “pokvarene” neuronske krugove zbog kojih se razvija bolest – rekao je koautor istraživanja Brajan Čouv.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari
Loading...