Generic filters
Exact matches only

TRNJENJE ruku i nogu-Mnogi faktori mogu uzrokovati čak i uzimanje određenih lekova!

Mnogi faktori mogu uzrokovati trnjenje ruku i nogu uključujući čak i uzimanje određenih lekova.

Ponekad može biti i prouzrokovano svakodnevnim radnjama poput predugog stajanja ili sedenja, predugo prekrštenih nogu i ruku ili spavanjem na ruci. Na taj načim predugim pritiskom na određeni deo tela prekida se dotok krvi na kratko vreme dajući osećaj trnjenja u ruke ili noge. Pojava parestezije može biti izazvana i ujedom nekog insekta, određenim toksinima iz morske hrane, migrenom ili preteranim izlaganjem zračenju.

Trnjenje ruku i nogu takođe uzrokuje povišen nivo određenih vitamina ili minerala u organizmu. Preteran unos vitamina B12, kalijuma, kalcijuma ili natrijuma je takođe jedan od uzroka trnjenja. Oštećen nerv u vratu ili hernirani disk u kičmi mogu takođe izazvati ovu senzaciju.

Pritisak na određen nerv rezultuje osećajem trnjenja, a bolesti i stanja usled kojih dolazi do pritiska na nerv su sindrom karpalog tunela, prošireni krvni sudovi, infekcije ili tumor. Takođe, razne upale poput upale kičmene moždine ili mozga mogu vršiti pritisak na jedan ili više nerava. Zdravstvena stanja poput dijabetesa, multiple skleroze, usporen rad štitne žlezde (Hashimotov sindrom ili hipotireodizam) kao simptom mogu imati trnjenje.

Trnjenje ruku je obično uzrokovano ošećenjem, iritacijom ili pritiskom na jedan od nerava u rukama ili zglobovima. Do pritiska na nerv obično dolazi usled dugotrajnog sedenja ili ležanja u neudobnom položaju, a trnjenje ruku u ovom slučaju potpuno je bezopasno i javlja se skoro svakom. Bolesti koje utiču na periferne nerve, kao što je dijabetes, takođe mogu uzorkovati trenjenje ruku iako se kod dijabetesa češće javljaju trnci u stopalima.

U retkim slučajevima utrnulost može biti uzorkovana problemima u mozgu ili kičmenoj moždini, gde se obično javlja slabost ili gubitak funkcije ruke. Trnjenje i gubitak osećaja u rukama retko može biti povezana sa moždanim udarima ili tumorima.

 

Trnjenje ruku se javlja i do tri puta češće kod žena nego kod muškaraca. Ostali potencijalni uzroci zašto dolazi do trnjenja su:

 • Alkoholizam
 • Sindrom karpalnog tunela
 • Lajmska bolest
 • Multipla skleroza
 • Periferna neuropatija
 • Dijabetes tipa 2
 • Nedostatak vitamina B
 • Amiloidoza
 • Nuspojave nakon hemoterapije
 • Vaskulitis

Kod trnjenja ruku važno je da tačno locirate bol kako bi mogli lakše ustanoviti poreklo trnjenja. Trnjenje preko čitave ruke popraćeno bolom oko ramena i prstiju često je povezano sa nervima u vratu. U ovom slučaju naginjanje glave prema napred može prouzrokovati jaču bol i pogoršanje stanja. Ovo su često simptomi diskus hernije ili vratnog artrtitisa.

Trnjenje ruku za vreme spavanja

Osim u slučaju kada se trnjenje ruku javlja zbog spavanja u neudobnom položaju, često je uzrok nekog drugog zdravstvenog problema naročito ukoliko se javlja učestalo. Do gubljenja osećaja u rukama kao i osećaja trnaca dolazi usled prekida dotoka krvi u određenom području, a ako se trnjenje javlja već duži vremenski period znači da je došlo do pritiska na nerv i prekida dotoka krvi.

Kada dođe do smanjenog dotoka krvi, nervi dobijaju manju količinu kiseonika i nutrijenata zbog čega gube funkciju što dovodi do gubitka osećaja u rukama i stvaranja osećaja trnaca. Najčešći uzrok za ovo je cervikalna spinalna stenoza (CSS) ili čak artritis vratnog dela kičme gde se dešava da obolenli često nema bolove u vratu već primećuje trnjenje u rukama tokom noći.

Trnjenje prstiju

Trnjenje prstiju nastaje zbog zadebljanja vezivnog tkiva u području šake. Uz trnjenje prstiju često dolazi i do osećaja blagog bockanja kao i peckanja prstiju. Trnjenje prstiju može umanjiti osećaj u rukama i sposobnost podizanja stvari, zbog čega se možete osećati nespretnim ili kao da ste izgubili osećaj u rukama.

Trnjenje prstiju se može javljati povremeno ili učestalo toliko da vas ometa u izvršavanju svakodnevih aktivnosti. Za rešavanje problema trnjenja prstiju često je potrebna hirurška intervencija. Ovakva intervencija je rutinska i izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Koji su uzroci trnjenja prstiju?

Nervi u našem telu su zaslužni za prenos informacija iz vašeg mozga u ostale delova tela. Ukoliko su nervi pod pritiskom oštećeni ili na bilo koji način iritirani javiće se osećaj trnjenja prstiju. Primeri bolesti koje mogu biti potencijalni uzroci trnjenja prstiju:

 • Sindrom karpalnog tunela
 • Cervikalna radilukopatija
 • Rayanaudova bolest
 • Reumatodni artritis

Kada je vreme da posetite doktora?

Ponekad trnjenje prstiju može biti simptom bolesti koja zahteva hitnu medicinsku intervenciju. Kada je trnjenje bolno, učetestalo i stvara vam neprijatan osećaj obratite pažnju na simptome koji mogu biti pozadina neke druge bolesti. Ukoliko vam se pored trnjenja prstiju javljaju i sledeći simptomi, važno je da se odmah javite lekaru:

 • Teškoće u disanju
 • Vrtoglavica
 • Trnjenje ruku i prstiju
 • Učestala i intenzivna glavobolja
 • Hronična iscrpljenost organizma ili astenija
 • Paraliza

Trnjenje prstiju obično se može ukloniti ukoliko nije propraćeno simptomima koji zahtevaju hitnu medicinsku pomoć. Doktor će vam prepisati adekvatnu terapiju, a ukoliko se iza simptoma trnjenja ne krije nikakva ozbiljnija bolest. preporučuće vam jednostavne vežbe za istezanje prstiju. Vežbe za istezanje takođe mogu smanjiti neugodan osećaj trnjenja prstiju:

 • Istegnite svoje prste što je više moguće i zadržite ih u tom položaju minimalno 10 sekundi.
 • Pomerajte ruke u krug, sledeći pravac kazaljke na satu a zatim promenite pravac.
 • Pomerajte ramenima napred-nazad, po pet puta u svakom pravcu kako biste ih opustili.

Trnjenje nogu i stopala

Dugotrajno trnjenje nogu i stopala uglavnom su uslovljeni stanjima poput multiple skleroze, dijabesa, periferne bolesti arterija kao i fibromalagije. Osećaj se može osetiti u čitavoj nozi, u predelu kolena ili u različitim delovima stopala. Trnjenje nogu se najčešće javlja usled njihovog postavljanja u nezgodan položaj. Hroničan bol i trnjenje u predelu nogu i stopala gotovo uvijek ukazuje na neko drugo zdravstveno oboljenje.

Nepravilan položaj pri sedenju

Nepravilno sedenje gde se noge dovode u položaj u kome dolazi do pritiska na nerve ili smanjenja dotoka krvi u nogama dovodi do osjećaja utrnulosti u nogama čiji je medicinski termin privremena ili prolazna parestezija. Predugo prekrštene noge, sjedenje na stopalima ili nošenje preuske garderobe može uzrokovati privremenu paresteziju odnosno trnjenje nogu.

Povreda

Razne povrede trupa, kičme, bokova, nogu, zglobova i stopala mogu dovesti do pritiska na nerve i osećaja trnjenja.

Dijabetes

Osobe koje boluju od dijabetesa mogu razviti određen tip oštećenja nerava pod nazivom dijabetes neuropatija. Dijabetes neuropatija izaziva trnjenje, štipkanje, peckanje u stopalima, a ređe u nogama.

Problemi sa leđima

Problemi u donjem delu leđa mogu izazvati pritisak nerava na nogama što dovodi do senzornih poremećaja i tupog osećaja u nogama. Išijas takođe može biti jedan od uzročnika trnjenja. Ukoliko se nadraži nerv išijasa može doći do osećaja peckanja kao i utrnulosti u nogama i stopalima.

Alkohol

Toksini iz alkohola takođe mogu uzrokovati oštenjenje nerava koji su zaslužni za trnjenje, što je naročito izraženo u stopalima. Hronično i preterano konzumiranje alkohola takođe vodi do smanjenog nivoa B vitamina u organizmu, a posebno vitamina B1 (tiamina), vitamina B9 (folata) kao i vitamina B12.

Multipla skleroza

Osobe koje boluju od multiple skleroze mogu doživeti oštećenje senzornog nerva što se može proektovati na noge. Iako utrnulost povezana sa multiplom sklerozom često traje samo kratno, ponekad traje toliko dugo da dovede do potpunog onesposobljavanja nogu.

Lek za trnjenje nogu i stopala

Adekvatan tretman kod trnjenja ruku i nogu zavisi od toga šta uzrokuje trnjenje. Lekovi koje vam doktor može prepisati u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja su:

 • Antidepresivi
 • Kortikosteroidi
 • Lekovi koji će blokirati ili promeniti signalizaciju nerava kako bi se smanjilo trnjenje uzrokovano stanjima poput dijabetes neuropatije, fibromalagije i multiple skleroze.

Alternativna rešenja za ublažavanje simptoma trnjenja nogu i stopala uključuju:

Ledene obloge: Ledene obloge smanjiće natečenosti koja može izazvati pritisak na nerve. Ledene obloge nanesite na noge ili stopala trajanju od 15 minuta više puta dnevno.

Masaža: Masiranjem nogu i stopala poboljšaćete cirkulaciju i redukovati simptome trnjenja.

Vežbanje: Nedostatak vežbanja i fizičke aktivnosti smanjuje sposobnost krvih sudova i srca da pumpaju krv prema donjim ekstremitetima. Aktivnosti poput joge ili pilatesa mogu ubrzati protok krvi i redukovati hronična zapaljenja i smanjiti bol.

Ukidanje stresa: Stanje hroničnog trnjenja nogu i ruku izazvani bolestima poput multiple skleroze i fibromalagije. U ovim slučajevima trnjenje se javlja tokom dugog vremenskog perioda ali u kratim vremenskim intervalima. Stres u slučaju bolesti centralnog nervnog sistema može samo pogoršati simptome kod ovakvih bolesti čineći trnjenja učestalijim i dugotrajnijim.

San: Nedostatak sna često može pogoršati stanje hroničnog trnjenja nogu i ruku, zbog čega je potrebno da odspavate dovoljno sati sna kako bi se trnjenje smanjilo.

Izbacite alkohol: Alkohol sadrži toksine koji mogu izazvati oštećenje nerava i uzorkovati trnjenje nogu i stopala. Alkohol takođe može pogoršati stanja hroničnog zapaljenja i pojačati simptome trnjenja.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...