Mladi i sukob generacija

1.Šta je to što mlade razlikuje od starije generacije i često ih dovodi u sukob sa njom?
U narodu je poznata izreka : mladost –ludost, starost mudrost! Mladost a naročito adolescentno doba se karakteriše hormonalnim promenama koje dovode i do odredjenog psihofizioloskog reagovanja.Mladi su puni energije, brzo ali često i nepromisljeno reaguju, skloni su emotivnoj neravnotezenosti ,nestrpljivi su , žele brzo da odrastu i da budu stariji nego što jesu.

Medijacija u skoli  2.

2. Zašto se kod mladih često javlja devijantno ponašanje?
Odrastanje podrazumeva i postepeno sazrevanje jedne po jedne funkcije. Upravo nezrelost ili neuskladjenost izmedju velike fizičke snage i zrelosti za savladavanje prepreka koja se stiče sa godinama , razlikuje mlade od starijih i iskusnijih. Mladima se nude mnogobrojni izazovi i preplavljeni su mnogobrojnim informacijama. Mladi danas nisu nista pametniji od onih pre 100 god . naprimer ali brze upoznaju sve ono sto je ranijim generacijama bilo nedostupno.

3. Koja su to iskušenja ili loše navike koje mladi rano stiču ?
Neka iskušenja su naizgled bezazlena kao sto je pušenje,ispijanje piva na školskim odmorima ili žestokih pića na žurkama, gledanje neprikladnih sadržaja na TV-u ili bioskopu, igranje igrica,“ gluvarenje „ i sl. Ove navike remete ceo sistem sazrevanja mlade i još nezrele osobe. Remete im radne navike, udaljavaju ih od škole, narušavaju etičke i moralne vrednosti.

4.Kakav je uticaj porodice na mlade?
U današnjim uslovima života porodica se vrlo teško nosi sa obavezama koje ima i vrlo teško odrzava vaspitnu ulogu i uticaj na sopstvenu decu. Slobodno se može reci da samo porodice koje su stabilne i materijalno dobro obezbedjene u egzistencijalnom smislu mogu imati dobar uticaj na svoje potomstvo.

Komentari
Loading...