Generic filters
Exact matches only

Mladeži

Mladeži ili nevusi su najčešće pigmentovane promene kože koje su sastavljene od melanocita. Postoji više vrsta mladeža, različitog izgleda. Neki od njih su prisutni od rođenja, a neki se javljaju tokom života pod različitim uticajima. Kod većine mladeža indikovano je hirurško uklanjanje sa delom zdrave kože oko samog mladeža.

U grupu rizičnih mladeža spadaju kongenitalni (urođeni) pigmentni i pilozni mladeži većeg promera, a koji postoje od samog rođenja, svi displastični mladeži – oni koji su većeg promera od 0,5cm, neravnih i često nejasnih ivica, nepravilnog oblika i tamne i nejednake boje.

mladezi-1-600x400

Dermoskopija je bezbolna dijagnostička metoda koja služi za pregled svih mladeža kao i svih drugih nejasnih promena na koži.
Pregled se vrši specijalnim aparatom dermoskopom, koji lekarima omogućava znatno precizniji i dublji pregled mladeža nego što je to moguće samo “golim okom”. Dermoskopski se zapažaju najranije i običnim pregledom nevidljive promene mladeža koje se dešavaju duboko u koži. Aparat registruje i najmanje promene boje, strukture dubokih slojeva mladeža, kao i najranije promene krvnih sudova, što je od presudnog značaja za rano prepoznavanje malignog melanoma kože, ali i drugih zloćudnih karcinoma kože.
Ovako rano prepoznavanje malignih promena daje šansu pacijentu i za potpuno izlečenje.

Mladeži koji se obavezno pregledaju dermoskopski su tzv. atipični mladeži odnosno oni koji su promera većeg od 0,5cm, neravnih i često nejasnih ivica, nepravilnog oblika i tamne ili nejednake boje.

Dermoskopiji posebno podležu mladeži koji pokazuju neke od rizičnih znakova kao što su: nagao i brz rast, promena boje i oblika, svrab, bol, spontano krvarenje i pojava crvenog prstena oko samog mladeža.

Dermoskopiju je poželjno uraditi i kod onih promena koje nam klinički izgledaju “dobroćudno” jer uvid u dublje strukture kože omogućava i najranije prepoznavanje maligne izmene kada su one praktično i izlečive.

mladez-600x405

Koje mladeže bi bilo poželjno ukloniti­

Savetuje se uklanjanje mladeža izloženih iritaciji, povredama, zatim displastičnih mladeža, mladeža koji se menjaju kao i kongenitalnih mladeža veličine iznad 1,5cm. Mogu se ukloniti i iz estetskih razloga.

Koje se intervencije koriste za uklanjanje mladeža?

U zavisnosti od indikacija i preporuke samog lekara koriste se dve metode: radiotalasi kojima se u potpunosti uklanja mladež bezbolno, bezkrvno i bez nakanadnog šava, kao i hirurška metoda kojom se vrši eliptična ekscizija sa minimalnim rezom. Svaki uklonjeni mladež se obavezno šalje na patohistološki pregled.

Da li je bezbedno uklanjati mladeže?

Apsolutno. U narodu još uvek postoji ukorenjeno mišljenje da se mladeži ni u kom slučaju ne smeju dirati što naravno nije tačno. Sve sumnjive mladeže treba ukloniti na vreme kako bi se sprečila njihova maligna alteracija.

Kako zaštititi mladeže?

Sve mladeže, a posebno one u ravni kože neophodno je štititi od sunca s obzirom da su UV zraci najvažniji faktor koji može usloviti malignu alteraciju. Osim mladeža i druge rizične promene na koži, poput ožiljaka, keratoza i fleka treba takođe štititi od sunca tako što najpre treba izbegavati izlaganje sunčevim zracima u periodu od 10 do 16 časova i treba tokom sunčanja koristiti zaštitne kreme sa zaštitnim faktorom 30 i većim.

Napomena za pacijente:

1. Ukoliko imate mladeže koji se nalaze na prevojnom delu kože ili mladeže koji su izloženi stalnoj iritaciji odeće ili obuće preporuka je ukloniti ih iz preventivnih razloga.

2. Ukloniti sve mladeže koji se nalaze na zadnjoj strani tela, jer se smatra da takvi mladeži imaju veću predispoziciju za stvaranje melanoma od ostalih mladeža

3. Ukloniti sve mladeže koji su povređivani, koji su krvarili, peckali, izazivali svrab.

4. Veću predispoziciju za malignom alteracijom imaju mladeži preko 6 mm veličine, nepravilnog oblika, nazubljenih ivica i šarenih pigmentacija – od svetlijih do tamnijih.

Upravo zbog svih nabrojanih razloga, preporučuje se uklanjanje pojedinih mladeža iz preventivnih razloga.

 

Alfamedica

Komentari
Loading...