Generic filters
Exact matches only

Mizofonija: Šta Je, Kako Se Manifestuje i Načini Lečenja! Manifestacija mizofonije može se razlikovati od osobe do osobe.

Mizofonija je neurološki poremećaj koji se karakteriše preosetljivošću na određene zvukove. Osobe koje imaju mizofoniju doživljavaju intenzivnu emocionalnu reakciju na specifične zvukove okoline koji većini ljudi ne smetaju.

 

Ovi zvukovi mogu biti različiti za svaku osobu koja pati od mizofonije, ali neki od uobičajenih okidača uključuju žvakanje hrane, gutanje, smetnje prilikom disanja, zvukove kucanja ili tipkanja, kao i druge svakodnevne zvukove.

Manifestacija mizofonije može se razlikovati od osobe do osobe.

Neki od simptoma uključuju intenzivnu nelagodu, bes, anksioznost, pa čak i fizičku bol kada su izloženi okidačima zvukova.

Ovi simptomi mogu dovesti do značajnog stresa i remećenja svakodnevnog života, posebno u socijalnim situacijama ili na radnom mestu.

Što se tiče lečenja mizofonije, trenutno nema specifičnog jedinstvenog tretmana koji garantuje potpuni oporavak.

Međutim, postoje strategije za upravljanje simptomima.

 

Neke od metoda koje se koriste u lečenju mizofonije obuhvataju:

Terapija zvukom:

Upotreba pozadinskog belog šuma ili terapije izloženosti zvuku može pomoći u smanjenju preosetljivosti na određene zvukove.

Terapija ponašanja:

Kognitivno-bihevioralna terapija (CBT) može pomoći osobama da razviju strategije suočavanja i rešavanja anksioznosti i stresa uzrokovanog mizofonijom.

Terapija izlaganja:

Postupno izlaganje okidačima zvukova uz podršku terapeuta može pomoći osobama da postepeno razvijaju veću toleranciju na te zvukove.

Farmakoterapija:

Neki lekovi, poput antidepresiva ili anksiolitika, mogu se koristiti za upravljanje simptomima anksioznosti ili depresije povezane s mizofonijom.

Važno je napomenuti da svako iskustvo s mizofonijom može biti jedinstveno i da lečenje može zahtevati individualni pristup. Osobe koje sumnjaju da imaju mizofoniju trebale bi potražiti pomoć od stručnjaka za mentalno zdravlje ili lekara radi procene i preporuka za tretman koji odgovara njihovim specifičnim potrebama.

Foto FreePik
Komentari
Loading...