Generic filters
Exact matches only

Mirjana i Vedran Hasanagic M.D. A.M. doktori alternativne medicine

ATRIBUT DOKTORA UZ NAŠA IMENA

U haosu i moru neistina, nadriljekara, proroka i takozvanih iscjelitelja koji prate, kako zvanično zdravstvo tako i alternativne načine liječenja, osjećamo potrebu da damo nekoliko objašnjenja u vezi sa titulom doktora koja stoji uz naša imena.

Vedran Mirjana

Titula doktora (Dr./PhD) je titula koja se kod nas i u svijetu daje osobama koje su uspješno uradile doktorat, to jest ispit/tezu/naučno ispitivanje na određenu temu. Prema tome, titula doktora se može dobiti kako za medicinske nauke tako i za književnost, fiziku, hemiju, geografiju, mehaniku i tako dalje. Kod nas, a i u svijetu, termin doktor je najčešće asociran sa pozivom ljekara bez obzira da li je isti doktorirao ili ne. Osobe koje su završile medicinske fakultete mi svi uglavnom zovemo doktorima iako bi pravilan termin bio ljekar ili liječnik. Da bi se izbjegla zabuna oko liječnika i nekoga sa titulom Dr. u zapadnom svijetu se koriste sljedeće skraćenice. PhD, za nekoga ko je doktorirao, a kod nas se koristi titula Dr. U svijetu se koristi skraćenica M.D. za ljekare koji nisu doktorirali (M.D . = Medical Doctor). U svijetu alternativne medicine postoje dodatne titule, kao na primjer N.D. za naturopatskog doktora, M.D. A.M. (Medicinski Doktor Alternativne Medicine) za osobe koje su kvalifikovane da se bave alternativnom medicinom. Titule M.D. i A.M. koje stoje uz imena moje supruge i mene dolaze od obrazovnih institucija navedenih u našoj biografiji.

Ime “Apoteka Dr Hasanagić” je formirano 1987. godine po mome ocu dr Enesu Hasanagiću, koji je bio doktor (PhD) hemije i magistar medicine. Mirjana i ja nismo završili medicinski fakultet i nismo ljekari. Mi ne pregledamo pacijente i ne dajemo dijagnoze. Na osnovu već postojećih dijagnoza koje je izdao kvalifikovani doktor ili ljekar mi pokušavamo uspostaviti zdravstvenu ravnotežu u organizmu pacijenta prirodnim načinom iscjeljivanja.

Naše iskustvo sa prirodnim liječenjem počinje još prije 1987. godine, od kada smo u bivšoj Jugoslaviji zajedno sa mojim ocem dr Enesom Hasanagićem, upravljali proizvodnjom, i lancem 14 biljnih apoteka “Dr Hasanagić”.

Kroz radno iskustvo i dole navedene škole upoznati smo sa širokim dijapazonom zdravstvenih problema, ali naše uže specialnosti su bolesti jetre, infekcije urinarnog trakta, problemi kože i generalno jačanje imunog sistema.

Razlozi zašto smo se odlučili da posvetimo punu pažnju samo nekoličini zdravstvenih problema

 • Logičan je izbor i nastavak oblasti u kojima je naš mentor, moj otac, doktor Enes Hasanagić bio najbolji
 • Nismo željeli da budemo poistoviječeni za masom “iscjelitelja“ koji imaju riješenje za sve, od uraslog nokta do karcinoma
 • Smatramo da je bolje i korisnije biti najbolji u nekoliko grana, nego prosječan u svemu

Ovo ne znači da nam nisu poznati i ostali aspekti iscjeljivanja i tegoba. Naše znanje i usavršavanje nikad ne prestaje. Sama riječ iscijeljivanje znaći dovođenje kompletnog ljudskog bića u cjelovito stanje. Ne samo fizička već i mentalna ravnoteža. Nije isključeno da ćemo u budučnosti proširiti naše specialnosti.

Iz tog razloga, kroz istraživački rad i studije detaljnije smo upoznati i sa: Ortomolekularnim terapijama (iscjeljivanje vitaminima i mineralima); imunologijom, psihoneuroimunologijom. To jest, poznajemo načine pojačavanja snage imunog sistema i životne energije pravilnim izborom i pripremom hrane, meditacijama, vježbama disanja, te suzbijanju posljedica stresa i starenja.

Mi testramo, primjenjujemo i probamo sve ono šta predlažemo i osobama koje traže našu pomoć. Praksa kojom se bavimo primjenjena je pored naših pacijenata, na nama samima, našoj dijeci, familiji, prijateljima.

Škole i obrazovanje iz područija alternativne medicine:

 • Aroma terapija: “Akademijia za prirodno liječenje Kanada” (Canadian Academy Of Natural Healing)
 • Sertifikacija prirodnog iscjelitelja: “Kanadsko ispitivacko tijelo za alternativnu medicinu” (Canadian Examining Board For Alternative Medicine)
 • Doktori herbalistike: “Akademija prirodne medicine, Kalkuta, Indija“ (Indian Academy Of Natural Medicine, Calcuta, India) (MD.AM).
 • Mirjana je specializovana za zdravu i pravilnu ishranu – Samostalno istaživanje i praksa

Pored zvaničnih titula, ljubav prema prirodi i količina znanja prenesena od moga oca, koga i danas mnogi smatraju jednim od najboljih poznavaoca alternativne medicine sa prostora bivše Jugoslavije, je glavni faktor i inspiracija za ono čime se Mirjana i ja danas bavimo.

Radno iskustvo i istraživački rad:

 • Biljne apoteke Dr Hasanagić – Bivša Jugoslavija
 • Golgi Pharmaceuticals – Kipar
 • Nano Essentials – Kanada
 • EastGate Pharmaceuticals – Kanada
 • Natural-e – Kanada

Znanje koje posjedujemo o prirodnom liječenju nije ograničeno isključivo na ljekovito bilje i aromaterapiju.
Članovi smo nekoliko svjetskih asocijacija koje se bave alternativnim liječenjem, i naše znanje se konstantno proširuje najnovijim istraživanjima i saznanjima iz ove oblasti. Kroz ove asociacije redovno smo obavješteni o svim najnovijim događajima iz polja alternativnih terapija i regularne medicine.

Proizvodi koje smo sami i u saradnji sa drugima razvili, su odobreni od Ministarstva Zdravlja Kanade, Srbije, nekih zemalja EU, i mogu se nabaviti u kanadskim apotekama i prodavnicama zdrave hrane i suplemenata. Naše E-Kapi (UTI E-Drops) protiv urinarnih infekcija su prvi proizvod sa naših prostora licenciran od Ministarstva Zdravlja Kanade (Health Canad) za prodaju u Kanadi kao prirodno ljekovito sredstvo. UTI E-Drops

Njihov kontakt:Konsultacije

Srodni članci:

Komentari
Loading...