Generic filters
Exact matches only

Mineral o kom svi pričaju

Zeolit je jedan od retkih minerala u prirodi sa negativnim nabojem.

jh

U kontaktu sa pozitivno nabijenim toksičnim materijama ponaša se kao magnet koji ih privlači, a zatim i kao sunđer koji ih upija u svoju rešetkastu strukturu.

Lekovita svojstva zeolita

Zbog svojih izuzetnih karakteristika i lekovitih moći zeolit je u Japanu dobio naziv „čarobni kamen“ a u Grčkoj „kamen života“.

Zeolit je koristan sistemu za varenje. Podstiče probavu a može pomoći i u suzbijanju proliva izazvanog velikom količinom amonijaka u crevima. Ovaj mineral upija po želudcu i crevima štetne nitrate i nitrite (koji se nalaze u industrijski prerađenim namirnicama radi očuvanja njihove svežine i izgleda), pre nego što organizam počne da ih apsorbuje.

Eliminacijom štetnih materija organizmu obezbeđuje zdravu funkcionalnost i snažniji imunitet. Na tom spisku treba istači široko rasprostranjene herbicide, pesticide, nikotin, alkohol, kao i slobodne radikale.

Pošto je osvojio naziv „mineral budućnosti“ i zauzeo svoje mesto u svetu prirodne medicine zeolit se na tržištu može naći u obliku praha, tableta, kapsula, napitaka… Potpuno prirodan zeolit je nešto malo tvrđi od krede, lako se drobi i bezbedan je za upotrebu. Za sada nisu ustanovljene negativne nuspojave ali se zato treba strogo pridržavati propisane dnevne doze koja obično iznosi 5-20 g.

Iz potpuno istog razloga zeolit nalazi primenu i u drugim oblastima života.

1. Pošto ima svojstvo da pročišćava zemljište sve češće se koristi u poljoprivredi, pogotovo u proizvodnji organske hrane. Zemljište obogaćeno zeolitom osim toga što je rasterećeno otrovima, postaje rastresito, bogatije mineralima, duže čuva vlagu u sebi. Na taj način biljka bolje napreduje i daje zdravije plodove.

2. Što se tiče stočarstva, zeoliti u ishravi životinja čine da bolje napreduju, grade kvalitetniju koštanu masu, umanjuju mogućnost trovanja. U globalu, životinje brže dobijaju na težini uz isti unos hrane, zdravije su i duže žive.

3. Zeolit se koristi i kao sredstvo za pročišćavanje vode.

4. Ovaj mineral ima veliki značaj u dekontaminaciji radioaktivnog područja jer kao sunđer upija radijaciju ukoliko se prostre preko kontaminiranog zemljišta, što je i bilo primenjeno u Černobilju. Nakon isto toliko nemilog događaja u Japanu, zeolit je bacan u more u blizini nuklearne elektrane Fukusima, da bi apsorbovao velike količine radioaktivnog cezijuma.

Srodni članci:

Komentari
Loading...