Mineral neophodan za prevenciju prehlada i hroničnih infekcija, a evo gde ga potražiti

Za prevenciju prehlada i hroničnih infekcija, ali i za normalno funkcionisanje organizma, njegov rast i razvoj, od izuzetne važnosti je mineral cink. Istovremeno, ovaj mineral je savršen antioksidans, pomaže zarastanju rana, sprečava uvećanje prostate. Pokazao se delotvornim i u otklanjanju impotencije ali i steriliteta, jer utiče na stvaranje testosterona. Takođe, bitan je i za rast i razvoj novorođenčadi.

buu

Reguliše rad štitne žlezde

Inače, cink je jedan od malobrojnih minerala, koji se u organizmu čoveka nalazi u tragovima, ali je neophodan za obavljanje niza funkcija. Osim navedenih, pomaže i u oporavku ćelija, reguliše rad štitne žlezde koja kontroliše metabolizam, a predstavlja ključni element u svakom procesu gubljenja suvišnih kilograma. Osim toga, ovaj mineral održava vitalnim naša čula mirisa i ukusa, a kosu čini sjajnijom.

Stvara barijeru koja sprečava viruse

Cink treba naročito uzimati u zimskom periodu i to neprekidno šest do osam nedjelja. Iskustva su pokazala da na nivou sluzokože grla i nosa stvara barijeru koja sprečava viruse gripa da prodru dalje u organizam. U suprotnom, ukoliko se cink ne unosi u dovoljnim količinama, može doći do pada imuniteta, mentalne letargije, sporog zarastanja rana, sklonosti ka infekcijama i opadanju kose, smanjenja broja spermatozoida, kao i smanjenja seksualnog nagona… Cinka najviše ima u koštunjavom voću, posebno u bademima, pasulju, siru, pšeničnim klicama. U zavidnim količinama nalazi se i u zrnima žitarica, spanaću, buraniji, grašku, jajima, mleku, u ostrigama, semenkama bundeve.

Kako ga unositi

Međutim, iako postoji veliki broj suplemenata, cink je mnogo bolje unositi putem svežih namirnica, jer se tako njegova blagotvorna svojstva najbolje iskorištavaju. Izvor cinka krije se i u govedini, živinskom tamnom mesu i morskim plodovima. Iako se lakše apsorbuje iz mesa, povrće i voće bogato ovim mineralom nikako ne treba zanemariti.

 

 

 

 

Komentari
Loading...