Generic filters
Exact matches only

Milanko Šekler: Majmunske boginje se ne prenose lako (VIDEO)

Nema razloga za paniku

Majmunske boginje se ne prenose lako, pa nema razloga za brigu i strah ukoliko virus dođe u Srbiju, kaže virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler.

Milanko Šekler dodaje da u Evropi nema smrtnih slučajeva od te bolesti, i da potporna terapija i antivirusni lekovi deluju na adekvatan i efikasan način.

„Svi oboleli, ono što ja znam su muškarci i to od 20 do 40 godina starosti i postoji sumnja, ne postoji sumnja, nego je za određeni broj tih muškaraca ustanovljeno da su bili u bliskom kontatku sa drugim obolelim muškarcem. Kada kažem bliskom kontaktu mislim na homoseksualnost“, kaže Šekler.

Kada se ta činjenica uzme u obzir, kaže, onda tek ima manje razloga za paniku i strah, piše RTS.

„Potvrđuje se ono što sam rekao, ostaću dosledan i ponoviću teško se prenosi, teško se ljudi zaražavaju, što je dobra stvar“, rekao je Šekler.

 

Do sada je potvrđeno 80 slučajeva majmunskih boginja u 12 zemalja – devet evropskih, kao i u SAD, Kanadi i Australiji.

Danas je i Izrael prijavio prvi potvrđen slučaj majmunskih boginja. Reč je o muškarcu u tridesetim godinama koji se vratio sa putovanja po zapadnoj Evropi. Oboleli ima blage simptome bolesti i nalazi se u karantinu.

Svetska zdravstvena organizacija saopštava da se ispituje još 50 sumnjivih slučajeva. Za njih ne postoji vakcina, ali one koje su korišćene za iskorenjivanje malih boginja su do 85 odsto efikasne, tvrde u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Radna teorija polazi od navoda da je epidemija izazvana seksualnim kontaktom.

Autor/Izvor Danas.rs
Komentari
Loading...