Migrena povećava rizik od moždanog udara

Ljudi koji pate od migrena pod dvostruko su većim rizikom od ishemičnog moždanog udara. Ovaj rizik posebno je izražen kod žena, pokazale su nove studije.

glavobolja

Ishemični udar je najčešća vrsta moždanog udara, a nastaje začepljenjem krvnog suda ugruškom, koji blokira dotok krvi u odgovarajućem delu mozga.

U spomenutom istraživanju, stručnjaci sa Univerziteta Johns Hopkins University School of Medicine, analizirali su podatke 21 studije koja je ukupno uključila 622.381 muškaraca i žena iz Evrope i Severne Amerike.

Oni ispitanici koji su imali migrene bili su pod 2.3 puta većim rizikom od ishemičnog moždanog udara, nego osobe koje nisu patile od ovih glavobolja. Pritom je rizik od udara bio za 2.5 puta veći kod osoba koje su bolovale od migrena s aurom (glavobolji prethode smetnja vida, tačkice, zvezdice ili cik-cak crte, utrnulost i slabost u ruci i nozi), a za 2.9 puta veći kod ženskih osoba koje su patile od migrena s aurom.

“Nova studija učvršćuje vezu između migrene i moždanog udara, i također ispravlja neke nepodudarnosti ranijih istraživanja koje su davale zbunjujuće rezultate”, rekao je kardiolog i voditelj istraživanja, dr. Dr. Saman Nazarian., sa Univerziteta John Hopkins.

Nazarian je potvrdio kako je o povezanosti migrena i udara napisano oko 1,800 članaka, ali ova studija je najveća takve vrste, preciznija od ranijih, te je uključila samo istraživanja koja su koristila slične uzorke i grupe ljudi.

“Prepoznavanje koje su osobe pod povećanim rizikom ključno je za prevenciju udara. Lekari bi svakako trebali upozoriti pacijente koji imaju bolne glavobolja praćene zamagljenim vidom”, rekao je Nazarian.

Postoji niz preventivnih načina i tretmana liječenja koji mogu ublažiti migrene – prestanak pušenja, uzimanje lekova za snižavanje pritiska ili drugih lijekova koji razrjeđuju krv samo su neke od njih. Za žene sa snažnim migrenama, postoji i opcija uzimanja kontracepcijskih pilula ili prestanka supstitucione hormonske terapije.

migrena.rs

Komentari
Loading...