Metabolik terapija za rak

Zadnjih godina značajno procenjivanje prirode i uzročnika raka je u toku. Pre se verovalo da je rak lokalizovana zaraza, karakteristična za rane, uglavnom u obliku izraslina koje se javljaju na specifičnim delovima tela. Ovakve lokalizovane rane, smatralo se, bile su proizvod jedinstvenog virusa, kancerogenog faktora ili neke vrste traume kao što je udarac.

nutri

Danas postoji sveopšte uverenje od strane istraživača i doktora da je rak kompleksna bolest, što je krajnji rezultat poremećenog metabolizma.To je opaka bolest koja napada celo telo, nervni sistem, probavni trakt, pankreas, pluća, organe za izlučivanje, endokrini sistem i ceo odbrambeni sistem. Česta pojava malignog tumora posle konvencionalnih tretmana hirurgije, zračenja ili hemoterapije je uglavnom zbog toga što se osnovni metabolički uzrok kancera retko uzimao u obzir i kao takav ostao ne ispravljen.

Istorija kancera

U ljudskom telu postoji na hiljade ćelija koje se odlažu (usporavaju u razvoju), na embrionalnom nivou. Ove ćelije se zovu matične ćelije, Fibroblast , neoblasti, itd. Njihova primarna funkcija je popravljanje. Naprimer kada se slomi kost ove ćelije imaju mogućnost da se transformišu u ćelije kosti. Ukoliko izgubite krv ove ćelije se transformišu u ćelije krvi. Poseduju mnogostruku funkciju i mogu reagovati na bilo koji morfogeni stimulans. Iste ove ćelije kada su podvrgnute kancerogenim ( hemiskijm jedinjenjima koja prouzrokuju rak), razvijaju se u ćelije raka. Svaki dan, u svakom ljudskom biću, veliki broj ovih normalnih embrionalnih ćelije postanu kancerogene. Ali jako retko postaju bolest koju nazivamo RAK zbog zadivljujućeg sistema kojeg nazivamo imuni sistem. Ostajemo zdravi zahvaljujući limfocitima, makrofagi i ostalim komponentama imunog sistema koji su u mogućnosti da neutrališu i unište ove ćelije i zaustave njihovo širenje i razmnožavanje. Ove kancoregene ćelije se normalno unište od strane imunog sistema za par sati od trenutka njihovog formiranja.

Međutim ukoliko je imuni sistem oslabljen slabom ishranom, izložen prekomernom zagađenju ili oslabljen konstantnim stresom, ćelije raka su neobuzdane i razmnožavaju se brzo formirajući simptomatčnu izraslinu raka. Naš imuni sistem uglavnom slabi zbog starosti. Ovo slabljenje povećava mogućnost javljanja degenerativnih metaboličkih bolesti. Jedan od primarnih ciljeva metabolik terapije je revitalizacija imunog sistema i obnavljanje do potpune funkcionalnosti. Uspeh u ovom dozvoljava imunom sistemu da eliminiše kancerogene ćelije pre nego što počnu neobuzdan rast.

Doktori i istraživači Metaboličke terapije veruju da možemo ostati zdravi ukoliko snabdemo svaku individualnu ćeliju u organizmu sa dovoljnom količinom kiseonika, hranljivih sastojaka, enzima, minerala, amino kiselina i ostalih najosnovnijih hranljivih sastojaka iz naše ishrane i hranljivih dodataka. Isti značaj treba posvetiti i mogućnosti tela da eliminiše otpadne proizvode celularnog metabolizma kroz disanje, mokrenje itd. Tretmani moraju obezbediti pomoć organizmu da se detoksifikuje eliminšući štetne zagađivače. Ovo je u suštini srce metabolik terapije. Metabolik terapija je raznovrsan program koji uključuje veliki broj vezanih elemenata od kojih svaki igra važnu ulogu u uspehu cele terapije.

 

(alenteam)

 

 

Komentari
Loading...