Ovo remeti vaš redovan menstrualni cikus

Menstrualni ciklus kod svake žene je drugačiji.

me

Da li ste znali da neke svakodnevne navike značajno utiču na naše telo i mogu da izazovu velike promene koje se ogledaju i na našem ciklusu?

1. Stres

Na kašnjenje menstruacije mogu da utiču traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, raskida veze, preseljenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu nivo stresa. Naime, stres utiče na deo mozga pod nazivom hipotalamus koji reguliše hormone u telu, između ostalog i menstrualni ciklus, koji tada može da postane neredovan, a krvarenja obilnija ili vrlo slaba.

2. Putovanja

Duža putovanja, posebno ona na dalje destinacije značajno utiču na naše telo. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog “džet lega” – kratkotrajnog poremećaja uzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone.

Ali ovakve promene mogu da utiču i na menstrualni ciklus koji može da postane kraći ili duži. Ne brinite, menstruacija bi trebalo da se normalizuje nakon dva do tri ciklusa.

3. Manjak sna

Kako bi naše telo normalno funkcionisalo potreban mu je adekvatan odmor i to u obliku sna. S druge strane, premalo sna može uzrokovati brojne negativne promene u organizmu poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i da dovede do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Dokazano je da je ljudskom telu potrebno 7 do 9 sati sna i zato je potrebno promeniti dnevnu rutinu i pokušati da telu pružite dovoljno vremena da se odmori.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...