Menstrualne migrene

Žene su sklonije migrenama nego muškarci. Uz uobičajene migrene, koje nas sve znaju povremeno uhvatiti, često se javljaju i menstrualne migrene.

image00111-203x300

Postoje dva tipa menstrualnih migrena : menstrualna migrena, i migrena koja je povezana s menstruacijom.

U prvom slučaju radi se o glavobolji koja nastupa isključivo u vreme menstruacije. Najčešće se javlja dva dana pre menstruacije i traje oko tri dana nakon početka menstruacije. Ovakva glavobolja zahvata manji dio ženske populacije, otprilike njih 14 posto.

Puno je češća i bolnija migrena koja je povezana s menstruacijom. Žene tada ne osjećaju glavobolju samo tokom menstruacije, već se bol može javiti u bilo kojem delu menstrualnog ciklusa. Ovakve vrste migrene traju duže i teže ih je ukloniti, a iskusi ih oko 50 posto žena.

Ima li pomoći?
Uzrok menstrualnih migrena je pad estrogena do kojeg dolazi pre menstruacije. Ako često imate glavobolje zapišite u dnevnik kada se javljaju, koliko često i kojim intenzitetom. O migrenama se posavjetujte i sa svojim ginekologom, jer postoji mogućnost da njihov intenzitet pojačavaju kontracepcijske pilule.

Prvi korak ka izlečenju stoga može biti promena kontraceptivnog sredstva. Stručnjaci tvrde da glavobolje mogu smanjiti i dodatne doze estrogena koje se uzimaju oko 5 dana pre menstruacije. Tu su i uvek dostupne tablete protiv glavobolje, a preporučuje se i pijenje puno vode, te topli ili hladni oblog na glavi. Neke žene menstrualne migrene rešavaju pomoću akupunkture.

Komentari
Loading...