Generic filters
Exact matches only

Menopauza! Šta se dešava sa ženskim organizmom u tom periodu

Menopauza je prirodni proces starenja koji se javlja kod žena u dobi od 45 do 55 godina, kada prestaje menstrualni ciklus i proizvodnja estrogena u jajnicima.

Tokom menopauze, žene mogu iskusiti niz fizičkih i emocionalnih simptoma, koji mogu varirati od žene do žene.

Simptomi

Fizički simptomi menopauze mogu uključivati ​​valunge, noćno znojenje, suhoću vagine, gubitak libida, probleme sa spavanjem, promene raspoloženja, povećan rizik od osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Ovi simptomi mogu biti uzrokovani promenama u hormonskim nivoima, uključujući pad estrogena.

Emocionalni simptomi menopauze mogu uključivati ​​anksioznost, depresiju, promene raspoloženja, osećaj tuge ili bespomoćnosti, umor i smanjenu koncentraciju.

Savremene terapije menopauze, kao što su hormonska terapija i ne-hormonske terapije, mogu pomoći u ublažavanju simptoma i smanjenju rizika od zdravstvenih problema povezanih sa menopauzom.

Međutim, pre nego što započnete bilo koju terapiju, uvek se posavetujte sa svojim lekarom kako bi se procenila vaša situacija i utvrdilo koje su opcije najbolje za vas.

 

U kom periodu života žena prelazi u menopauzu

 Međutim, menopauza može početi i ranije, u periodu od 40 do 45 godina (takozvana rana menopauza) ili kasnije, nakon 55. godine (kasna menopauza).

U proseku, menopauza se javlja oko 51. godine života, a postepeno opadanje nivoa estrogena može potrajati i nekoliko godina pre i posle ovog perioda.

Vreme kada žena prestaje da ima menstrualne cikluse može se smatrati tačkom menopauze, a nakon toga se period od godinu dana bez menstrualnih ciklusa naziva postmenopauzom.

Menopauza
FreePik-Menopauza

Da li utiće menopauza na odnos u braku ili zajednici?

Menopauza može uticati na odnos u braku ili zajednici na različite načine, jer žena prolazi kroz mnoge fizičke i emocionalne promene tokom ovog perioda.

Fizički simptomi menopauze, poput valunga, noćnog znojenja, suvoće vagine i smanjenog libida, mogu uticati na seksualni život parova i dovesti do smanjenja seksualne želje i zadovoljstva.

Međutim, postoje različiti načini za rešavanje ovih problema, uključujući terapije kao što su lokalni lubrikanti ili hormonska terapija, kao i razgovor sa partnerom o promenama u seksualnosti i pronalaženju novih načina da se održi intimnost.

Emocionalni simptomi menopauze, poput anksioznosti, depresije, razdražljivosti i promena raspoloženja, takođe mogu uticati na odnos.

Partneri mogu pomoći podrškom i razumevanjem, kao i pomažući u rešavanju problema i prilagođavanju na promene koje se dešavaju.

 

Konačno, menopauza može uticati na samopouzdanje i samopoštovanje žene, što može imati uticaja na odnos u braku ili zajednici.

Partneri mogu pomoći u podsticanju samopouzdanja i podršci kroz ovaj period promena.

Sve u svemu, menopauza može predstavljati izazov za parove, ali komunikacija, razumevanje i podrška mogu pomoći u održavanju zdravog i zadovoljavajućeg odnosa.

Foto FreePik FreePik
Komentari
Loading...