Generic filters
Exact matches only

Menja aspirin, odlična za san, dobra za srce, ublažava bolove

Naučnici sve više govore o izuzetnim učincima trešanja na zdravlje. Još od davnina trešnje su bile na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz lekovitih svojstava, od leka za giht i artritis, do hrane za dobar san.

trrz

Iako su jako dobar izvor vitamina, ipak ne sadrže toliko C vitamina kao jagode, ali prisutnost antioksidanata i drugih korisnih sastojaka čini ih izuzetno zdravim voćem.

Trešnje sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin, melatonin. Ovi sastojci pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom te glavobolju, ublažavaju simptome povezane sa fibromijalgičnim sindromom. Trešnje pomažu da nam telo proizvodi melatonin na siguran i zdrav način te poboljšavaju fiziološke i mentalne funkcije. Sveže trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a kisele trešnje poboljšavaju raspoloženje. Vrlo slična zdravstvena svojstva imaju i višnje.

Pozitivan učinak trešanja na zdravlje

Istraživanja su pokazala da konzumiranje trešanja može pomoći pri sprečavanju srčanih bolesti i raka te ublažiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju. Za ovo su najverovatnije zaslužni antioksidanti koje možemo naći u trešnjama, od kojih su najzdraviji flavonoid anticijanin i kercetin.

Prevencija srčanih bolesti

Prema naučnim istraživanjima, flavonoid koji možemo naći u trešnjama (kercetin) ima antikancerogena svojstva te pomaže pri sprečavanju srčanih bolesti. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina, jer sadrže velike količine po obroku.

Prevencija raka

U košpicama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17 ili laetril, za kojig se smatra da pozitivno utiče na smanjenje tumora i sprečava dalje širenje raka te pomaže kod ublažavanja bolova uzrokovanih kancerogenim procesima. Neki narodi, poput Hunza u Pakistanu, oduvek su u ishrani koristili amigdalin i nisu obolevali od raka, što je naučnike navelo na verovanje da se radi o hrani koja sprečava razvoj pojave raka. Napravljeni su laboratorijski pokusi na miševima, koji su to potvrdili. Ova istraživanja su prilično kontroverzna budući da amigdalin sadrži cijanidnu komponentu koja je otrovna.

Ublažavanje bolova

Antocijanini koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Zapravo, 20 trešanja je 10 puta učinkovitije od aspirina, te ima pozitivne učinke na giht i bolove od artritisa.

Bubrežni kamenac

Nije samo plod trešnje zdrav – od peteljki trešnje možete napraviti čaj za poboljšano izlučivanje mokraće pri pojavi kamenca u bubrezima. Za pripremu čaja stavite prstohvat peteljki u litru vrele vode i kuvajte 2 minute te ostavite 15 minuta da se ohladi. Čaj ocedite i pijte u gutljajima tokom dana.

Zdravlje kostiju

Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom bora, (sadrže 396 ug/100g), što u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom izuzetno povoljno utiče na zdravlje kostiju.

Trešnje pomažu kod mršavljenja

Trešnje sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visok udio vode. Istraživanja su pokazala da povećan unos vode u organizam povećava nivo energije i pomaže kod ubrzavanja metabolizma. Mnogi ljudi koriste prednosti konzumiranja voća bogatog vodom poput trešanja za mršavljenje.

Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalijuma, a malo natrijuma, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma. Trešnje su jedno od voća sa najnižim glikemičnim indeksom.

Trešnje sadrže kombinaciju anti-aging antioksidanata, bogate su vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, posebno kalcijum, gvožđe i kalijum. Svaka trešnja ima samo 4 kalorije (1 šoljica sadrži oko 90 kalorija), imaju jednake količine ugljenihidrata i proteina, a uopšte nemaju masnoća!

Trešnje su poznate i po tome da pročišćavaju krv i podižu energiju. Dovoljno dugo su se koristile za pripremu kolača i deserata, sad je vreme da uzmemo u obzir i ovu drugu, zdravu stranu tog voća!

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]

Komentari
Loading...