Generic filters
Exact matches only

Melemima u borbu protiv psorijaze

Psorijaza je bolest kože koju karakteriše pojava crvenkastih žarišta različite veličine, prekrivenih srebrnastobelim ljuspama.

 

Najčešće zahvata područje vlasišta, laktove, dlanove, stopala, prepone i donji deo leđa. Nije zarazna.
Uzrok ove bolesti još uvek nije poznat, a leti se uglavnom povlači, dok se zimi pogoršava.

Hrana koju treba izbegavati

Crveno meso i mlečne proizvode treba jesti umereno a mesne prerađevine, turšiju i proizvode bazirane na čokoladi neophodno je izbegavati. Alkohol može da bude podstrekač psorijaze i zato se ne preporučuje konzumiranje crvenog i belog vina, šampanjca, brendija, vermuta i likera. U grupu nepoželjnih namirnica spadaju i biber, cimet, majonez, kečap, sirće, kao i limun, pomorandže, grejpfrut i đus.

Narodna medicina obiluje receptima na bazi koprive, nevena, kantariona i drugog bilja, koji su se pokazali kao vrlo efikasni u lečenju psorijatičnih promena na koži.

Recepti za meleme

  1. Pomešati po 3 kašike sitno iseckanog lista sapunjače, lista i cveta razgona, cveta nevena i lista koprive, preliti ih sa 2 dl rastopljenog svinjskog sala ili masti, pa blago kuvati na pari dok se ne stvori kaša. Tri puta dnevno mazati bolna mesta i prekriti ih gazom, vatom i zavojem. Melem držati 2 sata i nakon toga obolela mesta oprati mlakom kamilicom. Terapija traje 30 dana.
  2. Trećinu litarske flaše napuniti svežim ili suvim cvetovima kantariona i sabiti ih na dno, pa preko toga sipati 9 dl jestivog ulja. Flašu držati na sunčanom mestu i svaki dan je više puta promućkati, a nakon 30 dana procediti. Ovako pripremljenim uljem natopiti oblog i držati ga tokom noći. Ujutro skinuti oblog i kraste isprati koprivinom vodom
Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...