Melem koji je delotvoran za više zdravstvenih problema

Melem se pravi veoma lako, u kućnim uslovima i može dugo da stoji

Prirodni vosak ima sposobnost da pri zagrevanju prima veliku količinu toplote, pa pri stavljanju na bolesno mesto postiže poboljšanje cirkulacije krvi u tretiranoj zoni i doprinosi boljoj ishrani oštećenog tkiva.

Osim toga, vosak ima protivupalni efekat i poseduje antibiotičko dejstvo. Poznato je i njegovo regenerativno dejstvo u odnosu na oštećene ćelije i tkiva u tretiranoj oblasti, dalje omekšava kožu, koja postaju meka i glatka, uklanja bore zbog toga je zauzeo važno mesto u kozmetici.

Priprema melema

Za pravljenje melema potrebno je da skuvate jedno jaje, pa potom da izvadite žumance i dobro ga izgnječite. Sa strane, u šerpicu sipajte 400 mililitara hladno ceđeno maslinovo ulje i u njega dodajte 60 grama čistog pčelinjeg voska.

Ulje će početi da pucketa, a ako počne da peni sklonite ga sa vatre na kratko i nastavite tako dok ne umešate celo žumance, koje ste prethodno dodali u smenu.

Nakon toga, procedite kroz cediljku i sipajte u teglu. Pre nego što se stegne promešajte nekoliko puta da vosak ne bi pao na dno.

Prilikom primene, ako melem budete koristili za obloge, potrebno je da ga prethodno ugrejete na vodenoj pari na oko 40 stepeni.

Melem leči upale i ciste na jajnicima i mastitis

U vaginu se stavljaju tamponi sa ovim melemom ujutru i uveče. Posle desetak dana ciste bi trebalo da nestane. Za upalne procese je potrebno duže vremena.

Kod mastitisa, na grudi se stavlja papirna salveta koju ste prethodno umočili u melem. Preko salvete stvaite prijanjajuću foliju ili najlonsku kesu. Menjajte oblog na svaka 2 sata

Melem leči hemoroide

Od čiste, dezinfikovane gaze napravi se mali tampon, koji se ceo umoči u melem i potom se stavlja u analni otvor preko noći. Postupak se ponavalja najmanje osam do deset dana ili dok ne dođe do poboljšanja.

Za unutrašnju upotrebu budite sigurni da je vosak pravi, pčelinji i da je ulje maslinovo, samo ceđeno na hladno.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...