Melanom

Melanom je brza, agresivna, progresivna maligna bolest, sa visokom stopom smrtnosti. U poslednjih 20 godina znatno je povećan broj obolelih od ove maligne bolesti.Rizik pojave se povećava sa godinama, ali često se javlja kod mladih, inače zdravih ljudi.

phototake_photo_of_atypical_nevi_on_torso

Može se razviti na normalnoj, zdravoj koži (najveći broj), ili pak može u do tada zdravom mladežu. Neki urođeni mladeži takođe se mogu razviti u melanom. Pojava bolesti je vezana sa izlaganjem suncu, naročito sa opekotinama u detinjstvu, češći je osoba sa svetlom puti, riđom ili plavom kosom, i plavim ili zelenim očima.

Melanom je najmaligniji tumor kože kaoi jedan od najmalignijih tumora uopšte.
Smatra se je intenzivno sunčanje glavni razlog u nastanku ove bolesti. Mada, i uslovi života i rada, ushrana i stres, takođe doprinose pojavi ove bolesti. Ono što zabrinjava je što se melanom može javiti i kod mladih osoba, pa čak i dece.
Postoje porodice u kojima se ova bolest javlja kod više članova, tada se govori o naslednom obliku bolesti. Naslednici su velikom riziku za pojavu melanoma.

Gde i kako se javlja?

Prvi znak melanoma je promena mladeža – pigmentacije u veličini, obliku ili boji. Takođe, može se javiti kao potpuno nova pigmentacija.

Kod muškaraca najčešće se javlja:

  • na leđima, između lopatica
  • na licu i vratu

Kod žena najčešći je na potkolenicama.

Ovo su najčešća mesta javljanja, melanom može da se javi bilo gde na koži i sluznicama.

Ukoliko se otkrije u ranoj fazi, velike su šanse za oporavak, ali ukoliko bolest napreduje, i otkrije se u kasnoj fazi, prognoze nisu tako dobre.
Rizik

+melanom

Neki ljudi su u većem riziku za dobijanje melanoma. Čak i tamnopute osobe, koje nikada u životu nisu imale opekotine od sunca, mogu da obole od melanoma.

U većem riziku su osobe kod kojih je:

>bolest u porodici – ukoliko postoji bolest kod krvno srodnih rođaka veća je verovatnoća za pojavu ove maligne bolesti
>postojanje nepravilnih pigmentacija i mladeža – postoje mladeži za koje postoji veća verovatnoća da mogu da pređu u melanom, zovu se displastični mladeži
>već ranije dijagnostikovan melanom – kod osoba kod kojih je već ranije otkriven melanom mogu ponovo da obole od iste bolesti na drugom mestu, a da se ne radi o metastazama ranije bolesti, već o pojavi sasvim nove.
>uzimanje imunosupresivnih lekova – hemoterapije i imunosupresivni lekovi koji se koriste u lečenju malignih bolesti, kod transplantacije organa, kod obolelih od AIDS-a, mogu da oslabe imuni sistem i da povećaju rizik za nastanak melanoma
>više od 50 mladeža – sa većim brojem mladeža i pigmentacija veća je i verovatnoća pojavu melanoma
više ozbiljnih opekotina od sunca tokom detinjstva i u mladosti- opekotine u detinjstvu dovode do pojave većeg broja mladeža kasnije tokom života
>puno bora – znak teškog oštećenja kože usled sunčanja (fotooštećenje kože)
>svetla kosa i koža – ove osobe imaju manje melanina u koži, slabija je zaštita od štetnih UV zraka
>sunčanje u periodu između 10 i 16 časova tokom leta – u tom periodu UV zračenje je najintezivnije. Povećava se rizik za pojavu i melanoma i drugih karcinoma kože

Komentari
Loading...