Med – najbolji lek za afte!

Afte u ustima mogu uzrokovati nepodnošljive bolove i mogu otežati pričanje i jedenje.

afte

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Quintessence International, otkriva da postoji jedan potpuno jednostavan i učinkovit način da izlečite afte, i to bez korišćenja kortikosteroidnih krema.

U istraživanju je sučestvovalo 94 osobe koje su patile od afti. Naučnici su ih podelili u 2 grupe. Prva grupa je afte lečila medom, a druga kortikosteroidnom kremom.

Svi učesnici su afte trebali mazati nakon svakog jela u razdoblju od 8 dana ili u međuvremenu prestati s mazanjem ako je afta u potpunosti zarasla. Takođe su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o nivou bola i simptomima općenito.

Rezultati su pokazali da su ispitanici, koji su koristili med, osećali smanjenje simptoma već nakon 3 do 5 dana. Takođe su ustanovili da se upala puno brže smanjila i da se veličina afti počela smanjivati ranije nego kod ispitanika koji su koristili kortikosteroidne kreme.

Prethodna istraživanja su pokazala da med ima protivupalno i analgetsko delovanje, zbog čega je učinkovit u lečenju afti, ali i drugih problema s kožom, kao što su akne, prištići, ogrebotine i žuljevi.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...