Generic filters
Exact matches only

MED -Hrana i Lek (RECEPT-VIDEO)

0

Med se svrstava u prirodnu, visoko vrednu i lako svarljivu hranu, koja, posle uzimanja, direktno ulazi u krvotok.

Prema sadržaju proteina, visoko se kotira među prehrambenim proizvodima, jer sadrži sve esencijalne aminokiseline.

Ima 37 mineralnih materija, vitamine B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, A, A, K, E, folnu kiselinu, organske kiseline (posebno ribonukleinsku), aromatične materije, polenova zrna, alkaloide, koloide, biogene stimulatore, biljne antibiotike i fitohormone.

 

Dve trećine meda čine šećeri, prvenstveno glukoza i fruktoza.

Njima nije potrebno varenje i direktno popunjavaju rezerve šećera u jetri i mišićima.

Veliku korist imamo od mineralnih materija, aminokiselina, enzima, vitamina, svih elemenata u tragovima, i sve to bez aditiva, konzervanasa, spakovano u najprirodnije pakovanje i odmah spremno za upotrebu.

Med se uzima drvenom ili plastičnom kašičicom, nikako metalnom. ga je rastvoriti u mlakoj vodi, ali nikako u toplijoj od 45 stepeni, kako ne bi izgubio hranljiva svojstva.

med
Pexels

 

Naime, iznad ove temperature, razgrađuju se enzimi invertaza i dijastaza, čime se gube lekovita svojstva i ostaju samo neke mineralne materije, malo termostabilnih vitamina i, naravno, šećeri.

Ukoliko se med uzima direktno, treba ga malo zadržati u ustima, jer će u tom slučaju mnoge supstance biti rastvorene već u ustima i direktno će preko sluzokože biti ubačene u krvotok.

Postiže se efekat sličan kao prilikom ubrizgavanja hranljivih materija injekcijom, samo što je ovaj način mnogo prijatniji.

Ako tražimo dobar karbo-napitak, rastvor meda je idealan izbor.

Ukoliko su nam potrebni prosti ugljeni hidrati, opet se preporučuje med.

 

RECEPT- VIDEO

Foto Pexels
Komentari
Loading...